Digitalizáció a közlekedésben

Győr a drótok dzsungele nélkül képzeli el a jövőjét - ennek jegyében kezdte meg a digitális város koncepciójának megvalósítását. A település legforgalmasabb részein már felállították a kábel nélküli hálózat alappillérjeinek számító hot spotokat, szám szerint 14-et. A teljes hálózat, mely a település nagy részét lefedi, 120 fixen telepített hot spotból áll majd; közülük húsz lesz nyilvános, ezeknek a hatóköréből bárki szabadon internetezhet, ha van arra alkalmas noteszgépe vagy más mobil eszköze. A Cisco Systems és az Intel vezeték nélküli technológiájára alapuló szolgáltatás máris népszerű, a hot spotok környékén megszokottá vált a szélessáv előnyeit kihasználó internetezők látványa - mondja Brandhuber András, a kivitelező Int-Airnet Kft. ügyvezető igazgatója. Ám ez csupán az egyik eleme a digitális város koncepciójának. A vezeték nélküli hálózat elsősorban a város közintézményeinek dolgozóit szolgálja azzal, hogy munkahelyüktől függetlenül szinte bárhonnan azonnal hozzájuthatnak a fontos információkhoz.

A vezeték nélküli rendszer a tömegközlekedést is forradalmasíthatja, ugyanis várhatóan az év végéig a helyi közlekedést szolgáló 180 buszra is telepítik a hot spotokat és a helymeghatározó (GPS) eszközöket. Ezáltal a ma még öt buszvégállomás diszpécserközpontjainak munkáját egy venné át, ahonnan percre készen tudják irányítani a buszközlekedést. A járművekre terhelést mérő műszert is telepítenek, amely az utasszámról informálja a központot. A kihasználtsági mutatók birtokában a forgalomirányító azonnal döntést tud hozni arról, hol kellene pótló járatot beállítania, vagy éppenséggel hová kell kisebb befogadóképességű buszt küldenie. A buszokon utastájékoztató terminálokat helyeznek ki, míg a megállókat olyan kivetítővel szerelik fel, amelyről rögtön meg lehet tudni, mikor érkezik a következő járat. A buszsofőr pedig állandó kapcsolatban lesz a központtal. A közbiztonság érezhető javulását hozza majd a digitális, kábel nélküli technika bevetése. A város 60-80 pontján szerelnek fel "kalitkát" hang és kép egyidejű továbbítására alkalmas drót nélküli kamerák befogadására. Ezek közül egyszerre 31-ben lesz kamera, de hogy melyikben, azt csak a rendőrök fogják tudni. A kamerákat pillanatok alatt ki tudják szerelni és másutt üzembe helyezni.A megfigyelő kamera által továbbított képeket a rendőrség központjában speciális szoftverrel értékelik ki. A kamerák zajmérő műszert is tartalmaznak, így íróasztal mellől meg lehet győződni arról, hogy egy panasz valójában mennyire tekinthető megalapozottnak. Az ideális állapot majd az lesz, amikor a megfigyelő kamerákat a Falcon rendszámfelismerő rendszerrel is felszerelik, amely a lopott autók megtalálását könnyíti meg.

Azoknak, akik nem rendelkeznek wireless eszközzel - ideértve a turistákat -, fix pontokon felállított érintőképernyős információs terminálokat telepítenek a város forgalmasabb pontjain. Innen valamennyi fontos városi/régiós információ hozzáférhető lesz.

A fejlesztéseknek új lendületet adhat, hogy a jövő héten hazánkba látogat a projekt megvalósítását szakmailag és anyagilag is támogató Intel elnöke, Craig Barrett, aki a hogyan továbbról is tárgyalni fog a város vezetőivel. A győri projektet referenciának tekintik az Intel és a Cisco vezetői, nem titkolva azon reményüket, hogy a sikereket látva más önkormányzatoknál is megfontolják a hasonló informatikai beruházások elindítását. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.