BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
20240724_hevrendeszet_016_VZ, HÉV

Egyszerűbb lesz bringával hévezni

Október közepétől a HÉV-vonalak teljes hosszán érvényesek a BKK-vonal- és gyűjtőjegyek is - közölte a MÁV.

A kerékpáros utasok visszajelzéseit figyelembe véve mostantól még olcsóbb és egyszerűbb kerékpárt szállítani a HÉV-en. Október 15-től az utasok számára elegendő egy BKK-vonal- vagy gyűjtőjegy ahhoz, hogy kerékpárjukat a HÉV teljes vonalán, a fővároson belüli és kívüli szakaszon is magukkal vihessék. A kerékpáros utasok pedig akár a MÁV mobilalkalmazásból vagy MÁV automatákból is vásárolhatnak hasonló árú, a HÉV teljes vonalán érvényes kerékpárjegyet. Azok számára, akik rendszeresen utaznak, a MÁV-csoport Kerékpár országbérletét javasolja továbbra is a vasúttársaság.

HÉV
Egyszerűbb lesz HÉV-en bringát szállítani / Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

Utasbarát fejlesztés valósul meg az Építési és Közlekedési Minisztérium, a MÁV-csoport és a Budapesti Közlekedési Központ megállapodása alapján, amelynek főleg a főváros környéki biciklis túrára indulók örülhetnek, valamint nagy segítség lehet azoknak a kerékpárosoknak is, akik akár egy esetleges műszaki meghibásodás vagy baleset miatt kénytelenek tekerés helyett egy-egy alkalommal a közösségi közlekedési eszközön szállítani a kerékpárt.

Az alkalmi kerékpárosok a fejlesztés eredményeként könnyebben, egyszerűbben válthatják meg a kerékpárjegyüket a HÉV-re. 2024. október 15-étől, keddtől a HÉV-vonalak teljes hosszán lehet kerékpárt szállítani egy BKK-vonaljegy vagy BKK-gyűjtőjegy érvényesítésével, ám emellett természetesen továbbra is megmarad az 500 Ft-os – HÉV-vonalak teljes hosszán érvényes – viszonylati kerékpárjegy, valamint a Kerékpár országbérlet. 

A fejlesztés nem érinti a BKK-kerékpárbérlet érvényességi területét, hiszen az október 15-ét követően is csak a fővárosi szakaszon, Budapest közigazgatási határáig érvényes. A MÁV-csoport a kerékpárral rendszeresen utazóknak továbbra is a kerékpár országbérletet ajánlja, mely harminc napig érvényes a MÁV-csoport, a GySEV és a BKK egyes járatain  4950 forintért. A viszonylati kerékpárjegyet és a Kerékpár országbérletet a MÁV-csoport online felületein, az automatáknál és a pénztárakban, valamint a GYSEV pénztáraiban válthatják meg az utasok.

Az új lehetőség csak a kerékpárszállítás díjára vonatkozik, a kerékpárosnak – a saját utazása kapcsán – továbbra is kell rendelkeznie az adott szakaszra érvényes jeggyel, bérlettel vagy díjmentes utazásra jogosító igazolással! 

Így szállítható kerékpár a HÉV-en 

Ha valaki kerékpárt szeretne szállítani a HÉV-en, akkor az alábbi szabályokat érdemes szem előtt tartania, amelyek nem változtak. Az utazás során egy utas csak egy kerékpárt vihet magával, szállítandó kerékpár mérete pedig nem haladhatja meg a 180 x 130 x 70 centimétert (hosszúság/magasság/szélesség). A járműveken a kerékpárt biztonságosan kell rögzíteni.

A HÉV-ek középső (nagyegység esetén 2. és 5.) kocsijában az erre kialakított járműrészen összesen négy kerékpár szállítható, figyelembe véve azt, hogy a kisebb kerekű (legfeljebb 41 cm (16”) külső kerékátmérőjű) például gyermekkerékpárok, rollerek nem számítanak „kerékpárnak”, hanem „csomagok”, így ezeket díjmentesen lehet utaztatni a HÉV-en. A HÉV-megállók peronján felfestett kerékpáros piktogram jelzi, hogy melyik ajtónál lehet kerékpárral felszállni. A HÉV-en is kizárólag a kijelölt helyen és kijelölt kocsikban szabad kerékpárt szállítani, máshol akkor sem, ha a kijelölt részre már nem fér több bicikli.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.