BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Opening of a branch of Lukas Podolski's kebab store

Így lett dönerkirály Poldi hercegből: kebabbirodalmat épít Lukas Podolski

Csütörtökön este egy gálameccsel végleg lezárta karrierjét a Köln, a Bayern München és az Arsenal egykori kiváló futballistája, Lukas Podolski. A német válogatottal 2014-ben világbajnoki címet nyert támadó már aktív játékosként elkezdte befektetni a pénzét, fagylaltozót és ruhamárkát alapított, legjövedelmezőbb vállalkozása azonban egyértelműen a mára már közel 40 üzletből álló dönerezőlánca. Podolski összvagyonát 177 millió fontra becsülik, ennek az összegnek csak kis hányadát kereste a focival, a nagy része a kebab-bizniszből származik.

Nevelőegyesülete, az 1. FC Köln stadionjában telt ház, 50 000 tomboló szurkoló előtt búcsúzott el az aktív labdarúgástól csütörtökön este Lukas Podolski. A gálameccsen a 39 éves támadó mellett olyan korábbi csapattársai léptek pályára, mint Manuel Neuer, Roman Weidenfeller, Benedikt Höwedes. 

Lukas Podolski, kebab, döner
Lukas Podolski a Mangal Döner kebablánc berlini üzletének megnyitóján idén márciusban/Fotó: Annette Riedl/dpa Picture-Alliance via AFP

Podolski a lengyelországi Gliwicében született 1985-ben, kétéves volt, amikor szüleivel átköltözött Németországba. Gyerekkorát Kölnben töltötte, ott ismerkedett meg a focival, profi pályafutását is ott, az 1. FC Kölnnél kezdte. Később olyan sztárcsapatokban játszott, mint a Bayern München, az Arsenal vagy az Inter, de megfordult a japán Vissel Kobénál is a török Galatasaraynál is, utoljára a lengyel Górnik Zabrzét erősítette.

A Prinz Poldinak, azaz Poldi hercegnek becézett csatár volt német bajnok, nyert kupát Németország mellett Angliában, Törökországban és Japánban is, legkomolyabb sikereit azonban a német válogatott tagjaként érte el. 2006-an és 2010-ben vb-bronzérmet, 2008-ban Eb-ezüstérmet szerzett, 2014-ben pedig világbajnok lett a Nationalelffel, melynek mezét 130-szor ölthette magára, ezeken a meccseken 49 alkalommal volt eredményes.

Kölnből indult, mára egész Németországot lefedi a Podolski-dönerbirodalom

Még javában zajlott a karrierje, a török Galatasaray játékosa volt, amikor megfogalmazódott benne, hogy kellene nyitnia egy saját kebabost. Az első büfé 2018-ban kezdte meg a működését Kölnben, azóta Németország-szerte közel 40 étterem üzemel Mangal Döner néven húsz különböző városban Berlintől Stuttgarton át Düsseldorfig. 

New opening of "Mangal Döner" in Stuttgart
Tömeg várja a Podolski-féle Mangal Döner legújabb üzletének megnyitását Stuttgartban, 2024. augusztus 30-án/Fotó: Jan-Philipp Strobel/dpa Picture-Alliance via AFP

Az étteremlánc honlapján idézik Podolskit, aki elmondása szerint már gyerekként is nagyon szerette a dönert, és esze ágában sincs azt újra feltalálni, egyszerűen friss és kiváló minőségű alapanyagokból szeretné elkészíteni Köln legjobb dönerét.

Podolski nem csak a nevét és az arcát adja a projekthez, igyekszik tevékenyen kivenni a részét a munkából. 

„Néha a konyhában is besegítek, ha kell, de legtöbbször telefonon vagy emailen intézem a különböző ügyeket, elég sok időmet elviszi az ilyen jellegű háttérmunka”

 – mesélte a La Gazzetta Dello Sportnak, a futballista, aki az új üzletek nyitónapján mindig személyesen szolgálja ki a vendégeket.

Opening of a branch of Lukas Podolski's kebab store
Podolski (zöld dzsekiben) nem csak a nevét és a pénzét adja a vállalkozáshoz, az új üzletek nyitásakor mindig besegít a vendégek kiszolgálásába is/Fotó: Annette Riedl/dpa Picture-Alliance via AFP

A Football Business Journalnak adott interjújában elmondta, tervben van a külföldi terjeszkedés, kaptak is már ilyen irányú megkereséseket, de semmit nem akar elsietni. Kiemelte, hogy eddig is fokról fokra növekedtek, most sem fognak kapkodni, de az is egy nagy lépés, hogy a döner kebabokhoz használt speciális fűszeres húsuk mirelit formában is kapható már több szupermarketben.

Mára már saját bevallása szerint többet keres a dönerbüfékkel, mint amennyit a Bayernnél vagy az Arsenalnál kapott a fociért, a The Sun körülbelül 177 millió fontra (84 milliárd 808 millió forint) becsüli az összvagyonát, amiben a kebabosok mellett a többi vállalkozásából és a labdarúgásból származó bevételek is benne vannak.

Jönnek a dönerkészítő robotok, de nem veszik el az emberek munkáját

Ahogy arról korábban a Világgazdaság is beszámolt, Podolski a hamburgi Circus nevű robotokkal foglalkozó startuppal közösen tervez egy robotot, amely képes lesz kebabot készíteni és árulni.  A gépekkel nem a Mangal Döner üzleteit szerelik majd fel, hanem benzinkutaknál, egyetemeknél és a városok forgalmasabb pontjain helyeznék el őket. A robotokat naponta töltenék fel friss alapanyagokkal, és a gép 2-4 perc alatt akár nyolc kebabot is össze tud rakni.

Lukas Podolski közölte, hogy a robotok nem fogják leváltani az emberi munkaerőt, a cég egyetlen dolgozót sem küld el a fejlődés ellenére.

Az első robotokat várhatóan 2025-ben állítják majd munkába Kölnben vagy Düsseldorfban. 

A hosszabb távú tervek szerint Németországban legalább 1600, Lengyelországban pedig 800 kebabos robot dolgozik majd.

Fagyi, ruha, fesztivál és jótékonyság

2017-ben egy olasz származású barátjával közösen nyitotta meg az Ice Cream United nevű fagylaltozóját, azóta már két másik fagyizójuk is működik, sőt, egyes boltokban is lehet kapni a termékeiket. Podolskinak gyerekkora óta nagy szenvedélye az utcai foci, ennek jegyében Baller League néven kispályás utcai futballbajnokságot szervez, és ruhamárkája is ezért viseli a Strassenkicker, azaz utcai focista nevet.

Podolski nemrégiben a zeneiparba is beszállt, 2023-ban hívták életre egy rendezvényszervező barátjával a Glücksgefühle fesztivált, amelynek három napjára akkor 130 ezren látogattak el. 

Feelings of happiness festival
Közönség az idei Glücksgefühle fesztiválon, amely ezúttal már 200 000 embert vonzott/Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A fesztivál idei kiadását ugyancsak a Hockenheimring területén rendezték meg, olyan előadók léptek fel rajta, mint

  • a Backstreet Boys,
  • a Tokio Hotel, 
  • Martin Garrix, 
  • Boris Brejcha, 
  • a Die Fantastischen Vier 
  • vagy Alvaro Soler. 

Az újfent háromnapos esemény ezúttal már 200 ezer embert vonzott, így nem meglepő módon jövőre is megtartják majd.

Podolski a bevételeiből komoly összegeket fordít jótékonyságra, főleg a nehéz sorsú gyerekeken igyekszik segíteni. Alapítványa árvaházakat működtet Németországban és Lengyelországban, a közelmúltban pedig több hat sportközpontot is felépítettek Kölnben, hogy a fiatalok kulturált körülmények között sportolhassanak.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.