BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
McLaren
bírság
büntetés
sport

Kémkedés és fül leharapása: ezek a sporttörténelem legnagyobb bírságai

Ahogy mindenhol, a sportban is vannak szabályok, aki pedig azokat nem tartja be, súlyos büntetésre számíthat. Akad olyan csapat, melyet közel 37 milliárd forintra büntettek, de olyan egyéni sportolót is találtunk, aki súlyos sportszerűtlenség miatt közel egymilliárd forintot fizetett. Megnéztük, melyek a legnagyobb bírságok a sport történetében.

A professzionális sportoknál a túlzott versenyhelyzetben a csapatok és a játékosok gyakran túl messzire mennek a győzelemért – írta a MarketRealist. Így az egyenlő versenyfeltételek megőrzése érdekében minden nagyobb sportágnak megvan a saját irányító testülete, amely közbelép, és bírságokat, eltiltásokat oszt ki a szabályokat megszegőknek. Akad azonban olyan is, akinek rasszista kirohanásáért kellett mélyen a zsebébe nyúlnia.

NBA 2024: Clippers 131:102 Jazz
bírság
büntetés
sport
Nem csak a három pontosok, a bírságok is repkednek az NBA-ben / Fotó: ZUMAPRESS.com

Nem volt kifizetődő a rasszizmus, csapatát bukta a tulajdonos

A TMZ amerikai bulvároldal még 2014-ben hozott nyilvánosságra egy hangfelvételt, melyen Donald Tokowitz Sterling, a Los Angeles Clippers tulajdonosa arra kérte fiatal barátnőjét, hogy ne vigyen afro-amerikaikat csapata meccseire és ne is töltsön fel velük közös képeket közösségi oldalaira.

Donald Sterling
bírság
büntetés
sport
Donald Sterling több millió dolláros bírságot kapott kirohanása miatt / Fotó: AFP

V. Stiviano, Sterling akkori barátnője ráadásul a dollármilliárdos Magic Johnsonnal, az NBA valaha volt egyik legjobb játékosával készített egy fényképet a múltkor, amelyet feltöltött a közösségi oldalára. Emiatt húzta fel magát Sterling.

Az eset hatalmas felháborodást keltett, mivel a Clippersben és az egész NBA-ben többségben vannak a feketék. Még az akkor amerikai elnök, Barack Obama is felszólalt az ügyben. A kirohanásnak meg is lett a következménye:

  • a liga örökre kitiltotta az NBA-s rendezvényekről Sterlinget,
  • emellett 2,5 millió dollárra (912 millió forint) bírságolták

rasszista megnyilvánulásai miatt. A klubtulajdonos klubját is bukta, a nagy nyomás miatt eladta a Clipperst, bár való igaz, az üzlettel nem járt rosszul: rekordot jelentő kétmilliárd dollárért eladta a Clipperst, melyet Microsoft korábbi vezérigazgatója, Steve Ballmer vett meg.

Nem érte meg trükközni a szupersztár támadóval

Az NHL-csapat, a New Jersey Devils is pénzbírságot kapott a liga szabályzatának megsértése miatt, amikor elcserélték a szupersztár támadót, Ilja Kovalcsukot, hogy segítsen a csapatnak kijutni a Stanley Kupába. Ezzel megsértették az érintett játékosok számára és az orosz sztár megszerzéséért lemondott draftjogokra vonatkozó szabályzatot. Megpróbálták megkerülni a fizetési sapkát is azzal, hogy 17 éves, 102 millió dolláros (mintegy 37 milliárd forint) szerződést írtak alá Kovalcsukkal. Így az NHL 3 millió dolláros (1,1 milliárd forint) büntetést szabott ki a csapatra, valamint az ESPN szerint az első és harmadik körös draftjogokat is elveszették.

A világ egyik legismertebb sportolója sem reklamált a bírság miatt

Ki ne ismerné Mike Tyson történetét: az ökölvívót egy életre eltiltották a sportágtól, amikor kiharapott ellenfele, Evander Holyfield füléből egy darabot. Bár először egy életre eltiltották, ám végül csak másfél évig nem léphetett ringbe és 3 millió dollárt (1,1 milliárd forint) kellett fizetnie a tettéért.

Mike Tyson
bírság
büntetés
sport
Tyson bírsága annyi volt anno, mint 2019-es vagyona / Fotó: Imaginechina via AFP

Tyson karrierje során több mint 300 millió dollárt (mintegy 101 milliárd forintot) keresett. Valószínűleg önfejű is volt, valamint nem voltak jó pénzügyi szakemberi sem, mert teljesen felelőtlenül szórta a pénzét, aminek következtében 2003-ban magáncsődöt jelentett. 2019-ben azt nyilatkozta, vagyona alig több, mint 3 millió dollár.

Ez azonban most változhat: Tyson elvállalt egy gálameccset a híres amerikai Youtuberrel, Jake Paullal, amiért minimum 20 millió dollárt (7,3 milliárd forint) fog keresni a hírek szerint.

Ráfizetett a túlfizetésre a Red Bull

Az FIA egy évvel ezelőtt, 2022. október 26-án adta ki az azt megelőző év költségvetési plafonja kapcsán elvégzett könyvvizsgálatok minősítéseit, melyekből kiderült, hogy a Red Bull túlköltekezte magát. A kiszabott büntetés azonnali hatállyal életbe lépett: a csapatnak határidőre be kellett fizetnie egy 7 millió dolláros (2,56 milliárd forint) pénzbírságot, továbbá az onnantól számított 12 hónapra 10 százalékkal csökkentették a szélcsatornás és CFD-idejét.

Mindez minden idők legnagyobb bírsága

Máig az Forma-1 történetének egyik legnagyobb botrányaként emlegetjük a McLaren és a Ferrari kémügyét. a 2007-es Magyar Nagydíjon kirobbant botrányért konstruktőri bajnokságból való kizárást és 100 millió dollárt (37 milliárd forint) kapott a McLaren csapata. Akkor a Ferrari egyik mérnöke, Nigel Stepney szolgáltatott adatokat a brit gárdának, akik ezzel jogtalan előnyre tettek szert.

Lewis Hamilton és Fernando Alonso még így is küzdhettek az egyéni címért, azonban egy parádés szezonzárón alulmaradtak Kimi Räikkönennel szemben a Brazil Nagydíjon. Övék lett volna a konstruktőri bajnokság, ha nem zárják ki őket, így az FIA tulajdonképpen előre megfosztotta a csapatot a bajnoki címtől.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.