BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Halloween Magyarországon: itthon is egyre nagyobb üzlet a borzongás

Közeledik a halloween, egyre nagyobb teret hódít hazánkban is ez az ünnep, újabb alkalom arra, hogy rengeteget költsünk a bohókás figurákra, jelmezekre, élelmiszerre. Az ünnepre már a magyar boltok is lázasan készülnek tematikus termékekkel.

A Halloween Magyarországon nem túl régóta szerepel a köztudatban, ám mégis egyre népszerűbb, ami nem is annyira meglepő, hiszen egy farsanghoz hasonló jelmezes buli vagy megenni ipari mennyiségű csokoládét, esetleg töklámpást faragni vagy horrorfilmeken borzongani miért is ne lenne népszerű.

halloween magyarországon
A halloween Magyarországon is egyre népszerűbb/Fotó: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap (illusztráció)

Mindez persze kiváló üzlet is a ruhagyártók, az édességipar vagy éppen a horrorfilmgyártók számára, de olyan cégek is hasznot húznak belőle, mint a Starbucks, melynek egyik leghíresebb terméke kapcsolódik a tökhöz, a pumpkin spice latte, de a Lego is dobott piacra halloweenes szetteket. Az angolszász világban bevett szokások pedig hazánkban is szárba szökkentek, hasonlóan mondjuk a Valentin-naphoz főként az amerikai kulturális termékek, filmek, sorozatok népszerűsége miatt.

A Mindenszentek 2000-ben történő ismételt munkaszüneti nappá válása segíti a halloweeni bulik szervezését, hiszen másnap az embereknek nem kell dolgozni menniük, miközben 

a tök a hasonló éghajlat miatt Magyarországon is ősszel terem, 

igaz itthon inkább a sütőtök terjedt el, nem a töklámpás készítéséhez használt dísztök. A tökfaragás kisgyerekekkel is kiváló elfoglaltság, ráadásul nem is drága, pár száztól pár ezer forintig kapható.

Mit vásárolnak halloweenra Magyarországon? 

A csontvázas vagy halálfejes jelmezek segíthetik a gyerekeket a csokigyűjtésben is, és a legnagyobb édességgyártók előszeretettel dobnak piacra Halloween tartalmú termékeket is. A hazai édességgyártók és áruházláncok is azt tapasztalják, hogy kelendőek a szezonális termékek, az Auchan például az ünnephez kapcsolódó termékek forgalmának három-négyszeres növekedéséről számolt be pár év alatt.

A csokoládék és a cukorkák mellett a különböző dekorációs termékek is kelendők ilyenkor. Népszerűek a lámpások, a maszkok, hajráfok, kalapok, valamint a különböző eldobható papírtermékek, szalvéták, ablakmatricák és lufik is.

A magyar piac azonban így is eltörpül az amerikai mellett, ahol tavaly 12,2 milliárd dollárt költhettek az emberek a halloweenhez kapcsolódóan, igaz ebben a csoki- és cukorinfláció magas volt is szerepet játszott, az már a második éve haladta meg a 10 százalékot zsinórban éves alapon, egészen pontosan a drágulás mértéke 13 százalék volt.

Mennyibe kerülnek a halloween dekorációk? 

A halloween témájú bulikhoz különféle jelmezekre is szükségünk lehet, ahogy a lakás feldíszítése sem merülhet ki egy töklámpásban. Szerencsére mind a felnőttek, mind a gyerekek részére pár ezer forintért már kaphatunk jelmezt, és a dekoráció egyes elemei sem drágák. Ez persze azt nem jelenti, hogy ne lehetne busás összeget is a kasszánál hagyni. 

Egy életnagyságú halloweeni csontváz ugyanis már több tízezer forintnál kezdődik.

A pár ezer forintos jelmez ára is megúszható, hiszen a halloween még annyira azért nem terjedt el Magyarországon, hogy az otóber 31-i bulikra ne lehetne bemenni jelmez nélkül. Általában a belépő sem drágább a megszokottnál, de persze mind a két esetre létezhetnek kivételek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.