Átalakulóban a GPS-piac

A Blaupunkt ötszáz eurónál olcsóbb, autórádióval egybeépített navigációs rendszer piacra dobásával reagált a hordozható helymeghatározó rendszerek gyors térhódítása nyomán erősödő versenyre. A világ legnagyobb autóalkatrész-beszállítójának számító német Bosch autós elektronikai cikkeket gyártó leányvállalatának azonban rövidesen újabb konkurenciával kell szembenéznie: a mobiltelefonba szerelt navigációs rendszerek elterjedése teljesen átalakíthatja az erőviszonyokat - írja a Handelsblatt.

Szakértők szerint az úgynevezett okos telefonok hosszú távon biztosan kiszorítják a műszerfalba építhető navigációs rendszereket a piacról. A telefonnal egybeszerelt helymeghatározók rohama azonban egyelőre kudarcba fulladt a nehezen ellenőrizhető költségek miatt, az új kártyás navigációs rendszerek - amelyek használatáért nem kell havonta fizetni - azonban már kiküszöbölték ezt a hibát, s így a műszerfalba épített számítógépek legnagyobb konkurensévé válhatnak. A hordozható rendszerek gyors terjedése jól látható: míg 2004 első hat hónapjában csak százezer ilyen szerkezetet adtak el az év második felében már négyszer ennyit. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.