BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyógyszer lehet a mecseki radon - nagymértékben halálos méreg a volt uránbánya gáza

Pécs. A volt uránbánya járataiból jelentős mennyiségű radont lehetne kinyerni. A gázra szakértők szerint bátran lehetne az egészségturizmust alapozni.

Tulajdonképpen egy véletlennek köszönhető az ötlet, miszerint a mecseki, volt uránbányákból kinyerhető radont gyógyításra lehetne hasznosítani – idézte fel emlékeit dr. Tahin Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának tanára. – A fiamat felkérték, hogy vizsgálja meg, van-e összefüggés a tüdőbetegségek kialakulása és a radon között, és ekkor én magam is elkezdtem kutakodni. A fellelt tudományos anyagok között sok olyanra is bukkantam, amelyek azt írták le, hogy a gázzal néhány betegséget, például a reumás eredetű ízületi gyulladásokat hatásosan lehet kezelni. Ekkor felhívtam Papp Bélát, a Mecsek-Öko Kft. vezérigazgatóját, aki elmondta, hogy a radon szinte korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll.

Ahol már bejött

Az uránbányák gyógyászati célú felhasználása szempontjából a legismertebb a németországi Schlema, ahol a világ harmadik legnagyobb uránbányája működött 1990-ig. Németországban tíz további ilyen fürdő is létezik, 2003-ban például 75 ezer beteg vett részt radonkúrán. Ausztriában és Csehországban három-három ilyen létesítmény található. A külföldi államok egy részében az egészségbiztosítók fizetik az ilyen kezeléseket, akkor is, ha azokat nem saját hazájukban veszik igénybe a betegek.

Tahin Tamás elmondta, a világ számos országában sikerrel alkalmazzák a radont a gyógyításban, amely a szteroidos, számos mellékhatással is járó kezelések alternatívája lehet. Több mint húsz betegség esetében használható, amelyek közül kiemelkednek a légzési problémák, az asztma, a reuma, a prosztata- és keringési bajok. Az említett helyeken valóságos iparág épült a gázra, ezért szerinte Pécsett is érdemes lenne kiaknázni a lehetőségeket.

Úgy véli, ehhez először a radonnal kapcsolatos félelmeket kellene feloldani, ugyanis az embereknek elsőként a rákkeltő hatás ugrik be. Ezzel szemben a radon kismértékben gyógyszer, és csak nagymértékben halálos méreg.

Tahin Tamás úgy véli, nem eladnunk kellene másoknak a radont, hanem helyben felhasználni, ez megítélése szerint az egészségturizmus egyik megalapozója lehetne Pécsett. Szerinte a Pécsi Tudományegyetemen rendelkezésre áll az ehhez szükséges tudásbázis, s a Mecsek-Öko Kft.-vel közösen konkrét projektet is le tudnának tenni az asztalra.

A radont több módon is felhasználhatják gyógyításra: barlangokban, szárazfürdőként, gyógyfürdőkben a vízbe vegyítve, avagy inhalációs technikával is alkalmazható. A téma alapos ismerőjeként úgy véli, néhány százmillió forintból megépíthető lenne egy ilyen létesítmény. Tahin Tamás hozzátette azt is, tudomása szerint külföldi vállalkozók is látnának fantáziát a megvalósításban.

Papp Béla érdeklődésünkre elmondta, a közeli jövőben megkezdik a bányatérségben a radongázok feltérképezését, a rekultiváció részeként. Hozzátette azt is, a gáz ingyen van, amit megfelelő műszaki eljárással ki lehet nyerni a járatokból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.