BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Digitális tévézés: azért nem olyan egyszerű!

Azt már mindenki tudja, hogy nem nagyon soká (2010 végén) megszűnik az analóg tévéműsor-sugárzás Magyarországon is. Az is köztudott, hogy a digitális tévének szebb a képe és még az eddiginél is valamivel több csatorna vétele válik lehetségessé. Nyilvánvaló, hogy valamit áldoznunk is kell az előnyökért

 Talán a legkisebb áldozat, hogy a nagy felbontású adás kizárólag digitális lehet. Mert attól, hogy az adás digitális, még nem nagy felbontású is egyben, akkor nevezzük HD-nek (high definitionnek, nagy felbontásúnak) akár az adást, akár a felvett vagy lemezen vásárolt műsort, ha a képsorok száma legalább 720.

A ma legkívánatosabb, 81-82 centis képátlójú, 1366x768 képpontos tévék állnak ehhez legközelebb.

A digitális tévéadás ugyanazt az állományformátumot sugározza, mint ami a DVD-n van: az MPEG2-t. Viszont több (sok) körítésbe: hibajavításba és a rádióhullámú vagy a nagy frekvenciás továbbításhoz szükséges elektronikus protokollba csomagolja. És ez már az egyik csapda. A "levegőben", földi telepítésű adótoronyból a DVB-T (terrestrial, földfelszíni) formájú adás érkezik, a falból, a kábeltévé-szolgáltatótól meg a DVB-C (cable).

Nyilvánvalóan a szolgáltatótól 15-20 000 Ft-ért vagy hűségnyilatkozatért cserébe ingyen kapott jelátalakító doboz (magyarul: set-top box) a DVB-C jelet fogja a tévé számára fogyaszthatóvá tenni. A tévébe viszont a DVB-T digitális vevőt (tunert) építik be. Természetesen más a műholdas digitális adás is, ez a DVB-S (satellite), és a kis képernyős, kézi eszközöknek szánt, amely a DVB-H (handheld) nevet kapta. Vagyis hiába digitális a tévé, ettől még kell hozzá a külön tápot és külön távirányítót igénylő set-top box.

A digitális DVB-T tuner nem felesleges, mert ha a levegőből esetleg olyan adás is érkezhet, amely nincs a kábeltévé-szolgáltató választékában, akkor azt is élvezhetjük, némi gombnyomkodás és kábeldugdosás árán, ami nagyszerűen illik a digitalizáltság sugallta kényelemhez. Antennabemenete ugyanis csak egy van még a fejlettebb tévéknek is... Némileg egyszerűsítheti a dolgot, ha a több videóbemenetet használjuk ki.


Ha van kép a képben (PIP) szolgáltatása, azt használhatjuk a két műsorforrás egyidejű megfigyelésére. Ugyanez vonatkozik a digitális, műholdas adást már élvezőkre is: a földi csatornákhoz külön set-top box kell. A másik csapda pedig akkor csapódik ránk, ha a háztartásunkban egynél több tévékészülék van. Kettőt pedig már nagyon sok család megengedhet magának. Az analóg műsort, érkezett akár a levegőből, akár a falból, 1500 Ft-os hardverelemek, VHF/UHF elosztók segítségével, némi jelerősség-csökkenés árán eljuttathattuk akárhány (ép ésszel legfeljebb 4-5) tévékészülékbe. Ezt a DVB-C jellel is megtehetjük - de a készülékbe csak egy DVB-C set-top boxból kerülhet a műsor. A plusz set-top boxot pedig a szolgáltatótól lehet csak megvásárolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.