BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkezdődött a média-csúcstalálkozó Budapesten

Több mint 200 külföldi tévés és rádiós csúcsvezető részvételével július 3-án, csütörtökön megkezdődött Budapesten a világ legnagyobb műsorsugárzó szervezetének kétnapos közgyűlése.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) legfőbb döntéshozó fórumát, amelyet a Magyar Televízió rendez, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitotta meg.

Az MTA elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: a médiának kiemelkedő szerepe van a tudomány és az oktatás népszerűsítésében. Európa jövője a tudásban rejlik, de a közösség csak akkor lehet versenyképes, ha kiváló oktatási és kutatási rendszerét a közmédiumok is támogatják. Pálinkás József elmondta, alapvetően a közszolgálati média felelőssége és lehetősége, hogy a gyermekek és a fiatalok számára is népszerűvé és vonzóvá tegye a tudomány világát, hiszen a kereskedelmi csatornák érdeklődése csak az új felfedezésekre és a botrányokra korlátozódik. 

Medveczky Balázs, a Magyar Televízió alelnöke házigazdaként üdvözölte a jelenlévőket, és számítógépes animáció segítségével bemutatta a készülő új óbudai bérelt gyártóbázist, ahol a legmodernebb HD technológia alkalmazásával kiváló minőségben állíthat elő műsorokat a köztévé. Az alelnök kiemelte: különösen hálás az EBU műszaki igazgatóságának azért, hogy a technológiai pályázatok értékeléséhez felajánlották szakmai segítségüket, emellett pedig a hasonló projekteken dolgozó EBU-tagok is készséggel megosztják tudásukat és tapasztalatukat az MTV-vel. A tanácskozáson Fritz Pleitgen, az EBU leköszönő elnöke felolvasta Hans-Gert Pöttering köszöntő levelét is, amelyben az Európai Parlament elnöke hangsúlyozta a közmédiumok fontosságát az európai közösség megerősítésében.

A kétnapos közgyűlésen az EBU 75 aktív tagja megtárgyalja a szervezet folyamatban lévő szakmai és gazdasági ügyeit, emellett döntés születhet új európai televíziós produkciókról is. A tagok pénteken délután választanak új elnököt és alelnököt, a legfontosabb vezető pozíciókra az utolsó pillanatig érkezhetnek jelölések. Az eseményre az EBU aktív és társult tagjai mellett a magyar fővárosba érkeztek a legnagyobb műsorszolgáltató szövetségek képviselői Ausztráliából, az Egyesült Államokból, valamint az arab és távol-keleti országokból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.