BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Októbertől indul a pneumococcus védőoltási program

A kormány úgy dönött, hogy a Közös Kincsünk a Gyermek egészségügyi program részeként 2009 végére valamennyi 2 évesnél fiatalabb gyermek térítésmentesen juthat a pneumococcus elleni vakcinához.

Október 1-től a szülők kérésére valamennyi 1 évnél fiatalabb csecsemő- és kisgyermek térítésmentesen kapja meg az oltást - tájékoztatott az Egészségügyi Minisztérium sajtóirodája. Jövő év végére így már valamennyi 2 évnél fiatalabb gyermek ingyenesen lesz beoltva a pneumococcus ellen.

Ezen kívül szintén a szülők kérésére az 1 évnél idősebb, de 2 évnél fiatalabb, egészségügyi okok miatt veszélyeztetett, a szakmai egyeztetések során meghatározott rizikócsoportokba tartozó kisgyermek is térítésmentes pneumococcus elleni védőoltásban részesülhet, valamint minden 2 és 5 év közötti veszélyeztetett kisgyermek 70%-os támogatás mellett juthat hozzá a vakcinához.

A pneumococcus elleni védőoltás bevezetésével csökkenthetőek a gyermekkori torokgyulladások, mandulagyulladások, középfülgyulladások, ezáltal a gyermekek egészségének megőrzése mellett csökkenthető a szülők munkából történő kiesése és az egészségügyi ellátórendszer igénybevétele is. A térítésmentességgel a védőoltásokat egyenlő eséllyel kapja meg minden kisgyermek.

A fertőző betegségek között a pneomococcus vezető halálozási ok világszerte. Ez a baktérium súlyos, életveszélyes betegségeket okozhat, úgymint tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás és véráramfertőzés, de nagyon gyakran felelős felső légúti megbetegedések kialakulásáért, mint a középfülgyulladás, arcüreg-gyulladás és hörgőgyulladás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.