BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Immofinanz/Immoeast - újabb menekülő főnökök

Egyszerre távozott kedden a felügyelő bizottság elnöke és alelnöke a nehéz helyzetbe került Immofinanz és Immoeast vállalatnál. Wolfgang Reithofer és Reinhold Süßenbacher hétfő este közölte a vezetőséggel, hogy máshol szeretnék kamatoztatni tudásukat és kapcsolatrendszerüket.

Távozásuk szerdától érvényes. Néhány napja a vezérigazgató már lelépett. Továbbra sem tudni, hogy mikor tud elegendő forrást bevonni a cégpáros és milyen ütemben képes eladni egyes ingatlanait.

Reithofer a nálunk is jelen lévő Wienerberger vezérigazgatója is egyúttal, ott viszonylag biztos helye van, bár az építőipar ugyanúgy szenved a válság miatt, mint a pénzügyi szektor. Úgy tudni: a téglagyártó vállalat felügyelő bizottságában kérték meg, hogy adja fel az ingatlanos cégnél betöltött pozíciót, mert így jobban összpontosíthat saját cégére. Társa, Süßenbacher az Umdasch nevű felszerelésgyártó cég vezérigazgatói teendőinek megnövekedésére hivatkozva intett búcsút.

Karl Petrikovics, az Immofinanz vezérigazgatója október elején hagyta el a hajót. Egy nappal azután, hogy kiderült: az első negyedévben nem kevesebb, mint 191 millió eurós veszteségnél tart a vállalat. A nagy mínuszt a közép-és kelet-európai ingatlanportfólióval bíró leánycég, az Immoest portfóliójának leértékelődésével magyarázták.

A két vállalat árfolyama az év eleje óta meredeken zuhan, a hónap elején elvben már elfogadták, hogy a leányvállalat beolvad az anyacégbe. Ezen kívül előrevetítették, hogy eladják a portfólió azon elemeit, amelyek még csak tervezési szakaszban vannak, illetve nem kezdenek bele vagy halasztanak bizonyos beruházásokat.

Kérdéses, hogy ha nem sikerül megállítani a tőzsdei zuhanást, akkor mit mondanak a tulajdonosok és főleg kinek kellenek egy folyamatos értékvesztést elszenvedő cég papírjai. Opportunista befektetők persze mindig vannak, de az a legvalószínűbb, hogy a lehetséges befektetők tovább várnak, hátha még olcsóbban hozzájutnak a céghez - illetve megmaradó portfóliójához.

Két magyar vonatkozása is van az osztrák páros ténykedésének. Az egyik, hogy három itteni ingatlant birtokol a cég több, mint 100 ezer négyzetméternyi bérterülettel. Másrészt 25 százalékban tulajdonos a TriGranitban és közösen építi a nagybányai Gold Plaza bevásárlóközpontot a Futureal Csoporttal. Nem valószínű, hogy megválna ezektől az érdekeltségektől, mindegyik jó bevételtermelő. A befektetési piac is nyomott, ezért piaci ár alatt tudná csak eladni ingatlanait. A szükség viszont nagy úr és még arra is sor kerülhet, hogy mégis meg kell válni egy-két egységtől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.