BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb szektor a magas kockázatúak között - Atradius minősítés

A magas kockázatú iparágak körébe sorolta be az Atradius az autóipari beszállítók szektorát. A lépést a magas energiaárak, az autógyárak alacsony eladási rátái és a hitelválság indokolják.

Az autóipari beszállítók, autóalkatrész-gyártók piacának változásai különösen az alacsony tőkeellátottságú közepes vállalkozásokat érintik érzékenyen. "Ezek a vállalkozások nehezen tudnak alkalmazkodni a piac változó feltételeihez, mert nincs megfelelő pénzügyi hátterük, hogy megtegyék a szükséges lépéseket" – mondta el Vanek Balázs, az Atradius magyarországi fióktelepének vezetője.

Hozzátette: azoknak a cégeknek, amelyek magántőkére támaszkodnak, még magasabb kockázattal kell szembenézniük a jelzáloghitel-krízis miatt. Jelenleg nehéz forrásokhoz jutni pénzügyi területen.

Az autóalkatrész-gyártó cégek szektora Magyarországon korábban teljesen rizikómentes volt. Az emelkedő energia- és alapanyagárak a leginkább energiaigényes fémfeldolgozó cégek költségeit növelik legnagyobb mértékben. Ezen kívül az autógyárak csökkenő eladási rátája és profitcsökkenése természetesen hatással van a beszállítók teljesítményére is. Ráadásul az olaj árának növekedése miatt a fogyasztók mostanában elhalasztják a tervezett autóvásárlásokat.

A piac másik jellemzője, amely visszavetheti a beszállítók bevételeit az a tendencia, miszerint az autógyártók nem szervezik ki a gyártást, legalábbis annak egy részét, vagyis maguk gyártják az alkatrészeket. Ha ez a trend megerősödik, vagy továbbgyűrűzik, az alkatrészgyártó szektor összesített bevétele ennek megfelelően csökkeni fog.

Az általános kockázatnövekedés ellenére az Atradius a szektorban is folytatja a cégek egyenkénti bevizsgálását. "Több olyan céggel is találkoztunk, amelyek nagyon jól alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, ezért az általánosított kockázatértékelés nem volna helyénvaló. Továbbra is egyenként értékeljük a beszállítói lánc tagjainak kockázati helyzetét"– mondta Vanek Balázs.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.