BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszel háttéralkut gyanít a az innovatív gyógyszergyártóknál

Az Európai Bizottság gyógyszercégeknél tartott razziája, úgy tűnik, "csak" az anyavállalatok központjait érintette.

Az innovatív gyógyszergyártók hazai leányainál eddig sem a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), sem más hatóság nem vizsgálódott a szabadalmi védettség kapcsán feltételezett manipulációkkal összefüggésben – tudta meg lapunk.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (IGYE) elnöke érdeklődésünkre emlékeztetett: január 15-én az Európai Bizottság úgynevezett szektorvizsgálatot indított számos gyógyszergyár európai vállalatánál.

Székely Krisztina elmondása szerint a brüsszeli illetékesek korábban hangsúlyozták, hogy ez nem egyedi céges jogellenes tevékenység gyanúja miatt, hanem annak a megállapítása végett történt, hogy miért kerül mostanában kevesebb új eredeti gyógyszer forgalomba, illetve hogy késleltetik-e a generikus készítmények piacra jövetelét az eredeti gyártók esetleges szabadalmi visszaélésekkel, illetve domináns piaci pozíciójukkal.

Az első beszámolót november 28-ra, a vizsgálat végső eredményét 2009 tavaszára ígérték. Az innovatív gyógyszergyártók mindenben együttműködtek a bizottsággal a vizsgálat során, és bizonyosak benne, hogy a tényfeltárás rámutat majd olyan szűk keresztmetszetekre is, amelyek valóban hátráltatják az innovációs folyamatokat. "

Csak a költségtakarékossági intézkedések és az innovációbarát politika megfelelő egyensúlya révén várhatunk további új terápiás megoldásokat az emberiséget sújtó, egyelőre megoldatlan betegségekre" – tette hozzá az egyesület elnöke.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.