BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Danubius: 60 százalékkal kisebb nyereség

A Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Nyrt. 2008. első három negyedévében 1,54 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el, ami 60 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi első kilenc hónap 3,86 milliárd forintos eredménye - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint a társaság árbevétele a bázishoz képest 1 százalékkal csökkent, 35,9 milliárd forint volt. A Danubius összes működési és egyéb bevétele a harmadik negyedévben 3 százalékos csökkenés mellett 13,9 milliárd forint volt, javarészt a magyarországi árbevétel visszaesése miatt. A forint-euró árfolyam változásának 240 millió forint negatív hatása volt a harmadik negyedévi árbevételre 2007. hasonló időszakához viszonyítva.

A csoport 2008. harmadik negyedévi működési nyeresége 2,2 milliárd forint volt, amely 28 százalékos csökkenés a tavalyi 3 milliárd forinthoz képest. A nyereség visszaesése Magyarországon elsősorban a kisebb bevételeknek, valamint a magasabb alapanyag- és energiaköltségeknek köszönhető, míg Csehországban a leányvállalatok összes forintban kifejezett bevétele 6 százalékos növekedést mutat, amely teljes mértékben a korona forinttal szembeni 9 százalékos erősödésének tulajdonítható. Szlovákiában a forintban kifejezett bevétel 8 százalékos emelkedés mellett 2,64 milliárd forint volt, részben a korona forinttal szembeni 4 százalékos erősödése révén. Romániában a működési nyereség 410 millió forint volt, szemben az előző év hasonló időszaki 337 millió forintos eredményével.

A Danubius pénzügyi eredménye 2008. harmadik negyedévében 793 millió forint veszteség volt, szemben az előző évi 466 millió forintos negyedévi veszteségével. Az adózás előtti nyereség 1.377 millió forint volt a vizsgált időszakban, ami 47 százalékos gyengülés az előző évi harmadik negyedévhez képest. A működésből származó nettó pénzeszköz 1.511 millió forint volt a harmadik negyedévben, amely 34 százalékos romlást jelent az előző év hasonló időszakában mért 2.291 millió forinthoz képest. A beruházások és befektetések értéke 1.727 millió forint volt 2008. június-szeptember között, szemben az előző év azonos hónapjaiban elért 870 millió forinttal. A csoport átlagosan 5.418 alkalmazottat foglalkoztatott 2008. első kilenc hónapjában, 94-gyel kevesebbet, mint az előző évben.

A Danubius részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak. A papír a hétfői tőzsdenapon 1 forintos gyengüléssel, 401 forinton zárt, árfolyama az elmúlt egy évben 913 forint és 247 forint között mozgott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.