BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emelkedik-e ősszel a kenyér ára? A molnárok "segítik" a pékeket

Mára mérséklődtek a sütőipari vállalkozások gazdálkodási feszültségei a lisztárak jelentős csökkenése miatt.

Erről Varga László, a Magyar Pékszövetség (MPSZ) elnöke beszélt a Világgazdaságnak. A lisztpiaci árváltozások nyomán a pékeknek az ősszel nem kellett újabb komoly áremelést bejelenteniük kereskedelmi partnereiknek, bár egyéb kiadásaik – főként energiaköltségeik – nőttek.

Így az utóbbi időszakban a sütőipari árak az ország nagy részén nem módosultak: kisebb áremelést legfeljebb azok a cégek hajtottak végre, amelyek eddig az átlagosnál is olcsóbban adták termékeiket.

A tapasztalatok szerint az iparágnak a várakozásoknál jóval kevesebbet kell fizetnie a lisztért. A beszerzési árak a nyári búzabetakarítás óta kilónként 14-16 forinttal estek, így a malmi átadási árak a korábbi 80-85 forintról kilónként 70-72 forintra csökkentek. Varga László szerint sütőipari szempontból a 60 forinthoz közelítő lisztárak lennének ideálisak, de ezek kialakulására kevés az esély.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.