BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatmilliárdos iráni csőterv

Ha az EU-nak nem kell az urániumdúsító Irán gáza a Nabuccóba, megveheti azt a Perzsa Vezetéken keresztül is.

Ferran Tarradelias, az Európai Bizottság szóvivője szerint az EU nem számít az iráni gázra a Nabucco gázvezetékben, Irán nukleáris fejlesztései miatt. Irán már korábban vette az üzenetet, s úgy döntött, hogy maga építi meg a Nabucco alternatíváját, a 3300 kilométeres Perzsa Vezetéket, hatmilliárd dollárból. A cső Törökországon át érkezne Európába. A beruházó a korábbi hírekkel ellentétben Irán lenne, de szívesen fogad más befeketőket is. Oroszország, mint gáztrojkabeli partnere segítségére mindenesetre számít.



Nemrég Irán még azt közölte, hogy a csőépítésében csak saját határán belül venne részt. A Dél-Fárszi mező gázát a Fárszi Vezetéken át eljuttatná az iráni-török határig. Onnan a vevők gondoskodnának a továbbszállításról. Ez a megoldás mellett az szólt, hogy egyik vevőjének vagy kereskedőjének sem kellene megsértenie az Irán elleni ENSZ és amerikai embargót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.