BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

1,5 milliárddal több kvóta jár Kapolyi új erőművének

A kormány kozmetikázta a privatizáció alatt álló Vértesi Erőmű Zrt. termelési adatait, hogy az erőmű több széndioxid-kibocsátási kvótához jusson a 2008-2012-es időszakban. Az erőművet és a hozzá tartozó szénbányát Kapolyi László cége, a System Consulting Zrt. vásárolja meg - írja az Index. Az internetes hírportál úgy tudja, az ügyletet már a Gazdasági Versenyhivatal is jóváhagyta.

A Vértesi Erőmű a negyedik legnagyobb széndioxid-kibocsátó abból a mintegy 220 létesítményből, amelyek Magyarországon az uniós emisszió-kereskedelmi rendszer hatálya alá tartoznak. 2008 és 2012 között Magyarország évente 26,9 millió kvótával gazdálkodik, ez a jelenlegi, nagyjából 15 eurós árfolyamon számítva mintegy 400 millió euró értékű kvótamennyiséget jelent.

A 2008. szeptember 24-i kormányülésen a környezetvédelmi miniszter javaslatára a magyar kormány úgy határozott, hogy a széntüzelésű Vértesi Erőmű Zrt. számára juttatandó kvótamennyiséget a kiosztási listát megalapozó számítások során az erőmű helyzetét egyedi esetként kezelve, a 2004. évi termelési adatokat elhagyva kell kiszámítani. A kormányelőterjesztés azzal indokolta a kivételezést, hogy a Paksi Atomerőműben 2003-ban történt üzemzavar és termelés leállás következtében a 2004. évben a Vértesi Erőmű a hazai villamosenergia-rendszer megfelelő szabályozhatósága érdekében jelentősen csökkentette a teljesítményét.

A PointCarbon karbonpiaci szakportál számítása szerint az erőmű ezzel a négy éves időszakra vetítve mintegy 400 ezer kibocsátási egységgel, vagyis a jelenlegi árfolyamon 6 millió euróval több kvótát kapott, mint amennyi hivatalosan járt volna neki.

A 10 milliárd forint jegyzett tőkéjű Vértesi Erőmű Zrt.-t jelenleg privatizálják. Az MVM Zrt. tulajdonában lévő 98,178 százalékos részvénycsomagot a Kapolyi László nevével fémjelzett System Consulting Zrt. vásárolja meg. A vállalat élére a január 12-én megtartott rendkívüli közgyűlésen Szabó Pál volt közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztert választották vezérigazgatóvá.

Szabó Pál korábban miniszterként úgy nyilatkozott, hogy a megújuló energiával történő áramtermelést az eddigi 51 százalék helyett már 30 százaléknál támogatni fogják, erre vonatkozóan rendeletet készítenek elő. Ez a Mátrai- és a Vértesi Erőműnek is elérhetővé tenné a zöldáram támogatásokat. A Vértesi Erőmű Zrt. tulajdonában van Magyarország egyetlen mélyművelésű bányája, Márkushegy, amely még tíz évre elegendő szénkészlettel gazdálkodik.

Jelenleg évi több mint egymillió tonna szenet bányásznak, ám a vállalat az elmúlt évben jelentős beruházásokat eszközölt, hogy az erőmű mind a négy blokkja alkalmassá váljon a biomassza együtt-tüzelésre. Erre a hivatalos tájékoztatás szerint azért volt szükség, hogy "zöldenergia termeléssel biztosítsák a csökkenő széndioxid kvóta ellenére a termelés szinten tartását".

Az eredeti cikket itt olvashatja!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.