BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Vnyesekonombank diktál a Malévnek - Jönnek Abramovicsék

Az állami Vnyesekonombank lép elő főszereplővé a Malév-sztori legújabb fejezetében: a jövő hét keddjén esedékes tőkerendezési döntés után ugyanis várhatóan ez a pénzintézet diktál majd Budapesten.

Ez a fejlemény azután valószínűsíthető, hogy múlt pénteken, a decemberi rendkívüli közgyűlés második felvonásán visszahívták az igazgatóságból Borisz Abramovicsot, az igazgatóság elnökét és Alekszander Abramovics igazgatósági tagot. Mindez formálisan a tulajdonos AirBridge Zrt. (AB) javaslatára történt, ám nagyon nehéz elképzelni, hogy nem ez volt a feltétele a pénzintézetnek.

Nem eldöntött ugyanakkor, hogy a bank vagy valamilyen más befektető kivásárolja-e Borisz Abramovicsnak az AB-ben meglévő 49 százalékos tulajdonrészét is, hogy végképp eltávolítsa a társaságból. (Az AB 51 százaléka Kiss Kálmán volt tábornoké és Költő Magdolnáé.)

A Malév szűkszavú közleménye szerint a főtulajdonos indítványára a közgyűlés felkérte a légitársaság igazgatóságát, hogy vizsgálja meg a tőkerendezés lehetséges módjait, egyebek mellett a tőkeleszállítás és a tőkeemelés lehetőségeit.

Hozzáteszik: a felügyelőbizott-ság összetétele nem változott. Az igazgatóság elnökének és tagjának visszahívása a Malév tulajdonosi struktúrájában nem jelent változást – fűzték hozzá.
 
A legfontosabb tehát, hogy a Malév privatizációját eddig is finanszírozó orosz fejlesztési bank mennyi pénzt hajlandó betenni a cégbe tőkeemelés útján. A legderűlátóbb számítások szerint is több tízmilliárd forint szükséges ahhoz, hogy a cég a felszínen maradjon, kifizesse tartozásainak egy részét és megszervezhesse jövőjét.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.