BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szentendre most is népszerű - A panelek is tartják értéküket

Szentendre mára sem veszített vonzerejéből, de a beépíthető telkek fogyásával, a magas ingatlanárak és a megépült híd okozta térségbeli jobb közlekedés miatt egyre keresettebbek a környező települések is.

A lakások részpiacán főleg 8-12 millióig, a családi házak között a 35-40 milliós értékhatárig, a kurrens lakóingatlanok kategóriájában pedig a 90-100 millió forint közöttiekre volt kereslet Szentendrén az Otthon Centrum szerint. A megkötött ügyletek számának visszaesése mögött a szakember szerint a bizonytalanság okozta óvatosság rejlik, ami a kialakult pénzügyi válság nyomán várhatóan 2009-ben tovább fokozódik – írja a Napi Gazdaság.

Ha a konkrét helyi kínálatot nézzük, az építési telkek körében egyre kevesebb az eladó közműves házhely, különösen az óvárosban. Ha mégis akad egy-egy 200-300 négyzetméteres parcella, áruk 15-20 millióról indul, de Pismányban is 15 millió forinttól felfelé halad a kínálat.

Érthető hát, ha az építkezők inkább választják a pismányi vagy a szarvas-hegyi városrészek üdülőterületeit, ahol ugyan nincs teljes közmű, de egy-egy 700-800 négyzetméteres telket már 8-15 millióért meg lehet szerezni és ahol komfortos, állandó lakhelyül szolgáló üdülőházat lehet építeni.

A használt lakóingatlanok kínálata ennél jóval bővebb, ám a magas árak miatt a már említett ársávokban van jelentősebb mozgás. Új társasházi lakás kevés épült, éppen a telekhiány és a kis parcellaméretek miatt. A már tető alá hozottak négyzetmétere 400 ezer forintról indul.

A használt, téglaépítésű, felújítandó, 50-55 négyzetméteres társasházi lakásokat - helytől, állagtól függően - 11-14 millió forint közötti áron lehet megszerezni, míg a 25-30 éves, 70 négyzetméteres, sok zöldterülettel körülvett ún. csúszózsalusokért 18-19 milliót is elkérnek tulajdonosaik. Ez utóbbiak jól tartják értéküket, sőt évente átlag 5 százalékos árnövekedéssel lehet esetükben kalkulálni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.