BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új pénztári szolgáltatás

Az önkéntes egészségpénztárakat sem kíméli a pénzügyi-gazdasági válság – állítja Váradi Péter, az Axa Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke. Arra számít, hogy az egészségpénztárakban reprezentált egyes ágazatokban – például az autóipari elektronikai beszállítóknál – a kényszerű elbocsátások miatt csökken a pénztári tagság, így esnek a pénztári bevételek is. Ezt némileg kompenzálhatja, hogy más cégek a kedvezőbb béren kívüli juttatások, ezek között az egészségpénztári tagsági díjak felé mozdítják el a juttatási rendszerüket. Az elnök szerint a pénztárakban korábban tapasztalt fluktuáció megduplázódhat, ez szerepel a terveikben is.
Megtudtuk azt is, a tagdíjfizetés megszűnése nem jelenti egyben a tagság megszűnését is. Meghatározott türelmi időn belül a pénztártag dönthet úgy, hogy felhalmozott pénzét további szolgáltatások vásárlására fordítja, de úgy is, hogy megszünteti a tagviszonyát és felveszi az összegyűlt pénzét. Ez utóbbi esetben az összeg után az aktuális jövedelemadó-szabályok szerint kell adóznia. Váradi Péter nem számít arra, hogy az adórendszer esetleges megváltoztatása hátrányosan érintené az önkéntes pénztárakat, mint mondta: az alapjaiban ásná alá az egyéni öngondoskodás gondolatát, amelynek a támogatása most talán fontosabb, mint eddig bármikor.
Kérdésünkre azt is elmondta: igazodva a kemény gazdasági körülményekhez, az Axa két irányba, a hatékonyságnövelés és az új szolgáltatások bevezetése felé lép tovább. Óriási jelentőségűnek tartja, hogy négy másik pénztárral együtt országos hálózatot hoztak létre a gyógyszervásárlások átláthatóbbá, követhetőbbé és egyszerűbbé tételére. Ennek köszönhetően megkímélik a szolgáltatókat attól, hogy papíralapú számlákon számoljanak el a pénztárakkal. A szerződött patikák elektronikus formában egy központi elszámolóházhoz küldik a pénztártagok által vásárolt gyógyszerekkel kapcsolatos tranzakció adatait, s ez a központ továbbítja azt az érintett egészségpénztárnak, az pedig öt napon belül kiegyenlíti a tag által vásárolt készítmények ellenértékét.
Új szolgáltatásként az Axa olyan csomagot is összeállított, amely várhatóan vonzó lehet az egészségükről gondoskodni kívánó tagok és leendő belépők számára. A csomag választ ad a megelőzést, az azonnal elérhető orvosi tanácsot és a kialakult baj esetén pénzügyi segítséget keresőknek, rendszeres fogászati és menedzserszűrést, egy országos orvosi segélyvonal ingyenes használatát és gyógyszerár-viszszatérítést is tartalmaz. A tagok havi 1000 forint előfizetési díj fejében vehetik igénybe e szolgáltatásokat.
Megkérdeztük azt is, hogy a hazai és külföldi szakemberek ajánlásainak hatására számít-e az egészségügyi, az egészségbiztosítási reform folytatására, erre azt a választ kaptuk: szükséges és törvényszerű lenne a változás. Nem tartja lehetetlennek a tb által finanszírozott szolgáltatások körének szűkítését vagy részleges hozzájárulás bevezetését. A nagy kérdés az, hogy az elmúlt év hatalmas fiaskója után van-e bármelyik politikai erőnek bátorsága újra asztalra tenni ezt a témát. Ez egy olyan év, amikor napokon, heteken belül óriási változások következhetnek be, nehéz hosszabb távra tervezni. Ugyanakkor a válság olyan lépéseket kényszeríthet ki mind az állam, mind a magánszektor szereplőitől, amelyek egészségesebb szerkezet kialakulásához vezetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.