BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyoldalú szerződésmódosítás

A személyi alapbér és a túlmunka ellenértékének összegét a munkavállalóval külön-külön megállapíthatóan kell közölni – mutatott rá a Legfelsőbb Bíróság (LB) a következő jogvitában.
Az ügy felpereseit associate munkakörben foglalkoztatta a cég, majd egy idő után senior associate munkakörbe helyezte őket. Erről írásban küldött értesítést, amelyben azt is közölte, hogy fizetésük havi bruttó 300 ezer forint lesz, új beosztásuk alapján megszűnik a túlórában végzett munkájuk szabadidővel, illetőleg pótlékkal történő kompenzálása, és az üzletág éves teljesítménye alapján prémiumot kapnak majd.
Az érintettek a túlmunka megfizetéséért fordultak a munkaügyi bírósághoz. Az igazságszolgáltató fórum megállapította, hogy a munkáltató jogszabálysértően járt el, amikor a felek fizetésében nem határozta meg, hogy abból mi minősül személyi alapbérnek, és milyen egyéb bérelemeket tartalmaz még, így milyen mértékű túlóraátalány illeti meg őket. Nem fogadta el a cég azon érvelését, miszerint a munkabéremelés a túlóradíjazást részben kompenzálta. Így kötelezte a munkáltatót a túlmunka megfizetésére.
A másodfokú bíróság más álláspontra helyezkedett. Szerinte a felek előreléptek, jelentős béremelésben részesültek, amely magában foglalta a túlóraátalányt is. Tanúvallomások támasztották alá, hogy a túlmunka fizetésének új módját alapos megfontolások után határozták meg, a bérek is összhangban voltak a jogszabályokkal, így a felpereseknek nem jár további pótlék – szólt az indoklás.
A pervesztesek az LB-től kérték az ügy felülvizsgálatát. Azzal érveltek, hogy a munkáltató egyoldalúan nem, csakis közös megegyezéssel módosíthatja a munkaszerződést. Az LB ezt megerősítette. Kifejtette, hogy a cég nem vitásan egyoldalú értesítéssel módosította a felperesek munkaszerződéseit, amikor munkakörüket senior assosiate-re változtatta, és a fizetésüket úgy emelte, hogy megszüntette a túlórapótlékot. A rendkívüli munkavégzés ellenértékeként átalány is megállapítható, és nincs olyan rendelkezés, amely szerint az átalány értékét százalékban vagy összegszerűen meg kell állapítani. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy a munkáltató nem köteles egyértelműen közölni a személyi alapbért. A cég intézkedését nem teszi jogszerűvé annak esetleges igazolása, hogy a felperesek számára a megváltozott fizetési rendszer nem jelentett hátrányt – hangsúlyozta az LB, és a másodfokú ítéletet hatályon kívül helyezve az elsőfokú döntést fenntartotta. KK

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.