BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

De mi is az a magyar termék? - Nincs megegyezés az élelmiszerkódexről

Nincs megegyezés az élelmiszerkódexet előkészítő szakértői bizottságban arról, mi számítson hazai előállítású terméknek a belföldi kiskereskedelemben.

Az üzletláncok vállalnák, hogy 80 százalékban magyar, 20 százalékban importált áruféleségeket forgalmaznak, de nincs egyetértés a hazai termék definíciójában. A bizottság legközelebb jövő hétfőn ül össze – tudtuk meg.

A gondot az okozza, hogy az élelmiszeripar nemcsak belföldi, hanem importált alapanyagokból is dolgozik. Ráadásul bizonyos ágazatokban a behozatal ma már nélkülözhetetlen, mivel az itteni termelés nem fedezi a gyártók alapanyagigényét. Ez a helyzet például a húsiparban, ahol az üzemek a felhasznált nyersanyagok 30-40 százalékát importálják a hazai sertéstermelés visszaesése miatt.

Ezért a feldolgozók nem tudják vállalni azt a termelői követelést, hogy a kiemelt élelmiszer-ipari termékek száz százalékban magyar alapanyagokból készüljenek. A 80-20 százalékos kiskereskedelmi termékarány egyébként azokra a termékcsoportokra (baromfi, sertés, tej, gabona, hal, méz, bor, zöldség-gyümölcs) vonatkozna, amelyek magyar szempontból alapvető fontosságúak.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.