Az üzletláncok vállalnák, hogy 80 százalékban magyar, 20 százalékban importált áruféleségeket forgalmaznak, de nincs egyetértés a hazai termék definíciójában. A bizottság legközelebb jövő hétfőn ül össze – tudtuk meg.
A gondot az okozza, hogy az élelmiszeripar nemcsak belföldi, hanem importált alapanyagokból is dolgozik. Ráadásul bizonyos ágazatokban a behozatal ma már nélkülözhetetlen, mivel az itteni termelés nem fedezi a gyártók alapanyagigényét. Ez a helyzet például a húsiparban, ahol az üzemek a felhasznált nyersanyagok 30-40 százalékát importálják a hazai sertéstermelés visszaesése miatt.
Ezért a feldolgozók nem tudják vállalni azt a termelői követelést, hogy a kiemelt élelmiszer-ipari termékek száz százalékban magyar alapanyagokból készüljenek. A 80-20 százalékos kiskereskedelmi termékarány egyébként azokra a termékcsoportokra (baromfi, sertés, tej, gabona, hal, méz, bor, zöldség-gyümölcs) vonatkozna, amelyek magyar szempontból alapvető fontosságúak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.