BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Deloitte-igazgató a vette át a vezetést - Csődöt jelenthet a LOT

A LOT lengyel nemzeti légitársaságot múlt péntektől Sebastian Mikosz, a Deloitte egyik igazgatója vezeti, miután a korábbi vezérigazgató csütörtökön lemondott posztjáról.

Lengyel sajtóértesülések szerint ha nem távozik önként, mindenképpen elbocsátották volna, ugyanis a társaság már gigantikus, 600 millió zloty (1 zloty = 66 forint) veszteséget halmozott fel a vezetése alatt.

Baljós előjelek már február elején voltak: a céget leginkább az viselte meg, hogy a tengerentúli járatain januárban csupán a tervezett foglalások 40 százalékát produkálták, míg a hazai piacon is csak 70 százalékos volt a teljesítmény. A statisztikák szerint 2008 első 11 hónapjában 6,5 százalékos visszaesést tapasztaltak az utazók számában az előző évhez képest. Emellett közel 300 millió zloty veszteséget könyvelhetett el a cég a tavalyi üzemanyag-szerződések kapcsán is.

A piacot jól ismerők már akkor a LOT csődjét jelezték előre, a helyzetet egyenesen drámainak ítélték. A légitársaság megmentését kizárólag a privatizációban látták a szakértők, de a komolyabb érdeklődést mutató Lufthansa is a vétel elhalasztását jelentette be. A történtek miatt a LOT korábbi terve, hogy a közeljövőben a tőzsdére lép, teljesen valószínűtlennek tűnik.

A légitársaság pénzügyeinek rendbetételére több megoldás is kínálkozik. Egy légiközlekedési szaklap főszerkesztője, Grzegorz Sobczak szerint az is elképzelhető, hogy az összes adósságot a LOT egyik leányvállalatába helyezik át, majd ott jelentenek csődöt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.