A Journal of Physiology-ban megjelenő tanulmány fő mondandója, hogy a cukrot tartalmazó energiaitalok aktiválják az agy jutalmazást irányító központját és ezzel sarkallják jobb eredményre a fizikai munkát végzőket – idézi a TIME. A kísérlet kimutatta: a cukrozott energiaitalokat fogyasztók 2 százalékkal jobban teljesítettek, mint azok, akik mesterséges édesítővel ízesített italt fogyasztottak.
Ed Chambers, a tanulmány egyik szerzője arra próbált rájönni, valóban képesek rövid távon növelni a fizikai teljesítőképességeket az energiaitalok? A kérdés azért merül fel, mert ez fiziológiailag lehetne. A plusz szénhidrát ugyan segíthet növelni a teljesítményt, de csak hosszú időn keresztül végzett fizikai munkát követően, amikor a szervezet elkezdi felhasználni a "raktáron lévő" anyagokat.
A cukros és cukor nélküli italok végzett párhuzamos kísérlet megmutatta: az italok cukortartalma működésbe hozza az agy jutalmazásért felelős központját és ennek köszönhető a rövid távon mért jobb teljesítmény. A cukor ugyanakkor csak szájon át fogyasztva éri el ezt a hatást, intravénás cukor kezelést követően a kísérlet résztvevői nem mutattak javulást.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.