BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Költőt díjazott az Aegon

Az Aegon Művészeti Díjat ma veszi át Jónás Tamás az Önkéntes vak című kötetéért. A zsűri indokolása szerint a 2008-ban megjelent szépirodalmi művek közül a költő versei nyújtották a legmegrendítőbb esztétikai élményt. A nettó hárommillió forintos díj mellé egy igen fiatal képzőművész, Major Janka kisplasztikáját kapja.

Az elismerés érdekessége, hogy egy társdíj kapcsolódik hozzá, amelyre a kitüntetett író jelölheti egy másik művészeti ág arra érdemes képviselőjét. A társdíjat - összege nettó kétmillió forint - az ősszel adják át.

A harminchat esztendős Jónás Tamás első verseskötete 1994-ben jelent meg, amit máig további nyolc követett. Német nyelven is megjelentek versei és elbeszélései. Pályáját több elismerés övezi, volt az Artisjus díjazottja, többek között Soros és Herder ösztöndíjban részesült.

Művészetpártolás válságban?! Akik egyszer elkötelezték magukat a művészetek támogatása mellett, nem adják fel a nehezebb időszakokban sem. Ezt hangsúlyozta Zatykó Péter a pénzintézet vezérigazgatója. Hozzátette: ha a támogatás akár egy-két évre is kimarad, úgy művészeti korszakok tűnhetnek el visszavonhatatlanul.

Az Aegon Magyarország Zrt. 2006-ban alapította a művészeti díjat a kiemelkedő irodalmi teljesítmények elismeréséért és azért, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős művekre és alkotóikra. Első alkalommal Spiró György, majd Rakovszky Zsuzsa, tavaly pedig Térey János vehette át a rangos kitüntetést.

A pénzintézet több tízmillió forintos művészetpártoló projektjében a díjakhoz kapcsolódva fontos helyet foglal el a művészeti ágakat átfogó, a hazai művészeti élet kiválóságait bemutató sorozat. Az irodalomban, zenében, személyes hangú beszélgetésekben gazdag estek házigazdája Alföldi Róbert.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.