BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kurd földgáz fele is elég lenne - ha Irak is akarja

A magyar Mol, az osztrák OMV és két egyesült arab emírségekbeli cég vasárnap konzorciumot alakított földgáz kitermelésére Irak északi részén, Kurdisztánban, és a résztvevők úgy vélik, az ottani, távlatilag évente több mint 30 milliárd köbméteres termelés feléből meg lehet tölteni a tervezett Nabucco gázvezetéket Európa számára, legalábbis az első szakaszban.

Az az emírségi vállalkozás, amelybe az OMV és a Mol most betársult, jelenleg évente közel 1 milliárd köbméter földgázt termel Irak északi részén, helyi erőművek ellátására.

Ha a Nabucco gázvezeték megvalósíthatósága ily módon felértékelődik, azzal Törökország mint tranzitország jobb alkuhelyzetbe kerül az EU-tagságért vívott diplomáciai küzdelmében, mutattak rá vasárnap elemzők. Törökország EU-tagságát épp egy hete utasította el a francia államfő és a német kancellár. A török vezetés viszont fő érvnek tartja stratégiai energiapartner szerepét az EU-csatlakoás mellett.

A Nabucco-vezeték iraki kapcsolata növelni fogja a kölcsönös függést Kurdisztán iraki része és Törökország között. Ennek következményei lehetnek Törökország nagyrészt kurdok lakta délkeleti részében, ahol negyedszázada tart az időnként fegyveres konfliktus a kurd szeparatisták és a török hatóságok között. Egyebek mellett épp ez a helyi bizonytalanság is indokolta eddig az EU óvakodását a török tagságtól. Az egyik következmény az lehet, hogy Törökország mint gáztranzitország befolyást igyekszik szerezni Irak kurd térségében is, annál is inkább, mert a gázexport Irak Kurdisztáni Régiójából Törökországba bizonyos függőséget teremt Törökország számára az iraki kurdoktól, írta a Reuters az általa kérdezett elemzők véleményét idézve.

Az iraki kurd térségből származó földgáz segíthet Törökország gázszükségletének fedezésében. Törökország jelenleg évi 23,4 milliárd köbméter földgázt kap Oroszországtól, ez a török felhasználás 67 százaléka. Az emírségi vállalatok, az OMV és a Mol észak-iraki vállalkozása távlatilag évi 10 milliárd köbméter földgázt juttathat Törökországnak, jóval többet annál a 15 százaléknál, amennyit Törökország korábban a Nabuccón majdan érkező gázból le akart kötni magának. A vasárnap bejelentett emírségi-osztrák-magyar vállalkozás csak az iraki és a török igények kielégítése után maradó gázt szándékozik a Nabuccóba tölteni, illetve azt elegendőnek tartja a Nabucco megtöltésére a kezdeti időszakban. Mindez megkönnyítheti, simábbá teheti Törökország részvételét a Nabucco-vállalkozásban.

Ezenközben a gázexport a nemzetközi energiaszínpad előterébe tolhatja Irak félig autonóm Kurdisztáni Régióját. A térségből a jövő hónaptól kezdenek kőolajat exportálni az észak-iraki exportvezetéken Törökországba. A kurd térség felértékelődése fölveti, mi lesz Irak hozzáállása. Az iraki olajipari minisztériumban vasárnap nem kommentálták az emírségi-osztrák-magyar konzorcium hírét. Az iraki minisztériumnak már több nézeteltérése volt Irak Kurdisztáni Régiója kormányzatával az olaj- és gázvagyon ellenőrzése kérdésében. Az iraki kormány korábban bírált és törvényellenesnek minősített több megállapodást, amelyet a kurd térség kormányzata kötött nemzetközi olajcégekkel, mert azok a megállapodások termelésmegosztásra szóltak. Az új konzorciumban részt vevő emírségi cégeknek azonban 2007 óta szolgáltatási szerződésük van a helyi kurd kormányzattal, és ez előírja, hogy a helyi ellátás előnyben van az exporttal szemben. Másfelől mindenesetre a vasárnap nyilvánosságra hozott emírségi-osztrák-magyar beruházási terven sincs eddig központi iraki jóváhagyás, írta a Reuters.

"Teljes mértékben meg vagyunk győződve arról, hogy a beruházásaink és tervezeteink jogi, erkölcsi és műszaki szempontból rendben vannak Irak Kurdisztáni Régiójában, és hasznára válnak egész Iraknak", idézte a vasárnap bejelentett konzorciumban részt vevő emírségi Crescent Petroleum ügyvezető igazgatóját, Badr Dzsafart a Reuters.

Tény viszont, hogy az iraki kormány korábban feketelistára tett nem egy külföldi céget, amelyekkel a helyi kurd kormányzat szerződött. Ez távol tartja a világ legnagyobb energiacégeit a térségtől, de lehetőségeket nyit olyan cégek számára, amelyeket kevésbé aggaszt a bagdadi szemöldökráncolás, írta a Reuters.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.