BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Microsoft és az Intel után most a Google ellen lép fel Brüsszel?

A Microsoft ellenében szinte állandó jelleggel folytatott és az Intel ellen a napokban rekordösszegű bírsággal lezárt versenyügyi vizsgálat után az igazi internetes nagyágyú, a Google válhat Brüsszel következő eljárásának célpontjává az informatika területén.

A legnépszerűbb keresőszolgáltatást működtető versenytársát éppen a Microsoft próbálja meg belerángatni abba a nyomozásba, amelyet az Európai Bizottság folytat a domináns piaci pozícióval elkövetett visszaélések feltárásáért.

Brüsszel már évekkel ezelőtt elmarasztalta a Microsoftot, mert az az ítélet szerint kiszorította a versenytársait a böngészők piacáról, és az Internet Explorerrel mintegy monopolizálta a világhálóra való kimenetelt. Az eljárás mostani stádiumában az Európai Bizottság kötelezően előírná a szoftveróriáscég számára, hogy már a Windows operációs rendszer telepítésekor a konkurens böngészők is kerüljenek automatikusan a merevlemezre, mégpedig azonnal futtatható formában.

A Microsoft ez ellen kezdetben termékszavatossági szempontokra hivatkozva védekezett, az utóbbi hetekben azonban nyíltan kijelentette, hogy ennek előírásával Brüsszel a Google-t hozná megfékezhetetlen, domináns pozícióba, mégpedig rövid időn belül.

A reklámok hozzák a nagy pénzt

Ha az EU el tudná fogadtatni az akaratát, akkor a Windows telepítése után azonnal használhatóvá válnának olyan, alternatív és ingyenes böngészők, mint a Firefox, az Opera vagy Chrome. Ez utóbbi a Google terméke.

A Microsoft azt tartja sérelmesnek, hogy a Google könnyedén meg tudná nyerni akár a Firefox, akár az Opera nyílt forrású fejlesztőit, hogy a termékeik indulásakor azonnal az ő keresőszoftvere legyen indulásra kész.

Márpedig a nagy üzlet mostanában az internetes keresőszolgáltatásokban van, mert a válaszok kíséretében jó hatásfokkal lehet értékes reklámüzeneteket célba juttatni.

Jelentések tudni vélik, hogy a versenypolitika kérdéseiben illetékes európai biztos, Neelie Kroes egy zárt tanácskozáson máris felvetette a Google elleni vizsgálat lehetőségét, bár hivatalos eljárás indításáról egyelőre nincs szó. A Financial Times ezzel kapcsolatban idéz egy elemzőt, aki szerint a trösztellenes fellépés szempontjából „a Microsoft a múlt század problémája”, a jelen évszázadé viszont a Google. Ennek valószerűségét azok az értesülések is jelzik, amelyek szerint az amerikai kormányzatban is mérlegelik a keresőszolgáltatást működtető nagyvállalattal szembeni fellépést.

A saját pozícióinak veszélytelenségét egyébként a Microsoft azzal is érzékelteti, hogy az Internet Explorer böngészője rohamosan veszít népszerűségéből; az Európai Gazdasági Térség államaiban részesedése 85 százalékról 55-re esett az utóbbi négy év során, egyes országokban pedig a Firefox immár a gépek 45 százalékán fut elsődleges böngészőként.

A Microsoft azt tartja sérelmesnek, hogy a Google könnyedén meg tudná nyerni akár a Firefox, akár az Opera nyílt forrású fejlesztőit, hogy a termékeik indulásakor azonnal az ő keresőszoftvere legyen indulásra kész.

Márpedig a nagy üzlet mostanában az internetes keresőszolgáltatásokban van, mert a válaszok kíséretében jó hatásfokkal lehet értékes reklámüzeneteket célba juttatni. -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.