BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A teljes export 40 százalékát tíz cég adja

Nem a válság miatt indult el, de annak folyományaként dinamizálódott a hazai kis- és középvállalati kör exportfelkészítő programja.

Az ITD Hungary Zrt. tavaly kezdte el az ágazati alapon működő ügyfélmenedzsment-programot, s nem egészen egy év alatt már több mint ezer olyan hazai kkv-val felvette a kapcsolatot, amely jó eséllyel és cégre szabott segítséggel növelheti exportját, illetve léphet ki (új) külpiac(ok)ra. Összesen mintegy háromezer olyan vállalatot terveznek bevonni az év végéig ebbe a programba, amelynek jelenlegi éves kivitele mintegy harmincmillió forint (százezer euró).

Magyarországon a vállalkozások száma durván 800 ezer. A teljes export 40 százalékát tíz cég adja, a teljes kivitel 95 százalékát pedig ezer cég bonyolítja.  Az egymilliárd forintnál nagyobb exportot bonyolító vállalkozások száma: 230-240 Az exporttevékenységet végző cégek száma: durván 6000. Az exportőrök között mintegy 2100-2200 cég esetében kisebb a kivitelből származó árbevétel 10 millió forintnál.

A mikrovállalkozások háromnegyede megyehatáron belül, elsősorban a lakosság számára értékesít, csak 1,9 százalékuk exportál. A 10–49 fő közöttiek 57 százaléka megyén belül és saját településen, jellemzően belföldi vállalkozásnak értékesít, 10 százalékuk exportál. Az ötven fő feletti vállalkozások piacai már nagyobb térben helyezkednek el, 23,5 százalékuk értékesít külföldre.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.