BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Figyelemre méltó éjszaka vagy elfogadhatatlan viselkedés? Kérdőjelek az Opel körül

Angela Merkel és tárgyalópartnerei egész éjjel az Opel sorsáról tanácskoztak. Karl-Theodor zu Guttenberg figyelemre méltónak nevezte az éjszakát, ugyanakkor továbbra sem született döntés a GM német leányának sorsáról.

A német gazdasági miniszter szerint az Angela Merkel kancellárral folytatott maratoni megbeszélés nem járt eredménnyel, miután újabb igények merültek fel az Opel finanszírozásával kapcsolatban. Karl-Theodor zu Guttenberg az AP-nek úgy nyilatkozott: figyelemre méltó volt az éjszaka. A miniszter ugyanakkor hozzátette: a szándék ellenére sem született megállapodás az Opel áthidaló finanszírozásáról.

A gazdasági kabinet vezetőjének legfrissebb nyilatkozata szerint az Opelnek összesen 300 millió eurónyi rendkívüli, rövid lejáratú forrásra van szüksége. Roland Koch, Hesse kormányzója élesen kritizálta a General Motors delegációt, amiért az új számokkal lepte meg a német partnert anélkül, hogy megfelelő garanciákat biztosított volna. "Amit az amerikaiak csinálnak, az elfogadhatatlan. Figyelmen kívül hagyják az európai helyzetet és megpróbálják keresztülerőltetni az akaratukat" – fogalmazott Koch.

Az Opel egyik szakszervezeti vezetője ugyanakkor leszögezte: a tárgyalások eredményesen zárulnak majd. "Tudjuk, mekkora erőt jelentenek az alkalmazottak, hogy jó autókat építünk és hogy mindannyian készen állunk a megoldás megtalálásra" – mondta Rainer Einenkel.

A szerdai tárgyalásokat megzavarta, hogy tegnap szinte az utolsó pillanatban érkezett a Beijing Automotive Industry Corp. (BAIC) ajánlata az Opel megvásárlására, ám a kínai pályázatot Thomas Steg szóvivő tegnapi bejelentése szerint szerdán nem tárgyalja a német kormány.

Az AP alig egy hete még arról adott hírt, hogy a német szövetségi kormány, bankok és a tartományok megállapodtak az Opel áthidaló finanszírozásában, ha a General Motors esetleg csődbe jut, mindazonáltal ez még csak a keretmegállapodás. A tartományi körökből származó értesülés szerint a cég 1,5 milliárd euró garantált hitelt kapott volna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.