BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gáz selyemút Európának

Az EU cseh elnöksége mielőbbi tranzit megállapodást sürget a gáz tranzitőr Törökországgal, az azeri mellett pedig az iraki gázra is nagyban alapoz. AZ EMFESZ továbbra sem kap gázt Ukrajna felől.

Pénteken egy új, a földgáz számára létrehozandó selyemútról szervez konferenciát Prágában az EU cseh elnöksége a lehetséges középázsiai gázszállító országok vezetőinek meghívásával. Arról kívánja őket meggyőzni, hogy Európa komoly  gázfogyasztó. A Prágában aláírandó megállapodás szerint júniusig szándéknyilatkozatot kell aláírni a tranzitáló Törökoroszággal. Erre a Nabucco gázvezeték lehetséges befektetőinek megnyugatására is szükség van, hiszen az egyezség már némi garanciát jelent a projekt életképességére nézve. Az ügy sürgős, hiszen, ha Azerbajdzsán Oroszországnak adja el a gázát, s ha Türkmenisztán is Oroszországnak vagy Iránnak lesz kénytelen exportálni, akkor egy vagy két forrással nem lehet európai gázpiacról beszélni, s fennáll az árak elszabadulásának a kockázata is.

A május 8-i, gáz selyemút csúcstalálkozón az EU Törökország mellett Irakkal is szorosabbra kívánja szorosabbra szőni a kapcsolatait. Ismert, hogy a Nabucco tervezői eddig elsősorban azeri gázzal számoltak, de Azerbajdzsánra a múlt hónapban közölte, hogy a tervezettnél két évvel később, csak 2016-tól tud gázt adni a Nabuccóba.

Gázviták

Az alternatív gázimport keresését az orosz-ukrán gázvita miatti 2006-os, majd 2009-es szállítás leállás váltotta ki. Köztudott, hogy Magyarország jelenleg is kevesebb gázt kap Ukrajna felől. Emiatt az E.On napi másfél millió köbméter többlet gázt ad a rendszerbe, ellátási zavar nincs. Az ügy közvetlen szenvedő alanya a gáz nélkül maradt importőr EMFESZ Kft., a közvetett pedig a magyar gáz versenypiaca. Úgy tudjuk, a hét vége előtt nem is rendeződik a helyzet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.