BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

LMP: "Veszélyes lesz a bátaszéki uránbánya? Mint az atom!"

A Lehet Más a Politika (LMP) tiltakozik a bátaszéki uránbányanyitás ellen, mert a technológia súlyosan környezetszennyező és jelentős egészségügyi kockázata van.

A Lehet Más Politika (LMP) szerint pusztán az urán világpiaci árától függ, hogy a magyar kormány mekkora kockázatot vállal lakosai kontójára. A Tolna megyei Bátaszéken ősztől kormányzati engedéllyel végezhet próbafúrást az ausztrál Wildhorse Energy Hungary Kft. Az uránkitermelés a tervek szerint oldószeres, úgynevezett ISL-technológiával történne, pedig ez a módszer a párt véleménye szerint súlyos környezeti károkat okoz, és jelentős egészségügyi kockázatot hordoz.

A Bátaszék alatti jó minőségű ivóvíz hat települést lát el. Az ISL-technológia tönkreteszi a felszínalatti vízkészleteket. A párt közleménye szerint a környezeti károk mértékét nem lehet megjósolni, de a helyreállítás a tapasztalat szerint hosszadalmas és drága, a költségek gyakran meghaladják a kitermelt érc értékét.

"Csakhogy míg a haszon általában a bányászati társaságoké, a rejtett költségek (környezeti károk, egészségkárosodás, helyreállítási költségek stb.) nagyobb részét a helyi társadalom viseli" - állítja az LMP.


Nagyobb térképre váltás

Az LMP és az Élhető Bátaszékért Egyesület követeli:

1. Uránbányát ne lehessen a környezeti károkat viselő helyi lakosok beleegyezése nélkül, illetve lakott terület vagy védett természeti környezet közelében nyitni. ISL-uránbányászatot sehol ne lehessen folytatni.
2. A kormányzat az uránbányászat bármilyen más változatát a súlyos környezeti és egészségügyi kockázatok miatt, csakis érdemi társadalmi egyeztetés és konszenzus esetén engedélyezze.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.