BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Microsoft, Intel kipipálva - Most a Google ellen indulhat brüsszeli eljárás

A Microsoft ellenében szinte állandó jelleggel folytatott és az Intel ellen a napokban rekordösszegű bírsággal lezárt versenyügyi vizsgálat után az igazi internetes nagyágyú, a Google válhat Brüsszel következő eljárásának célpontjává az informatika területén.

A legnépszerűbb keresőszolgáltatást működtető versenytársát éppen a Microsoft próbálja meg belerángatni abba a nyomozásba, amelyet az Európai Bizottság folytat a domináns piaci pozícióval elkövetett visszaélések feltárásáért.

Brüsszel már évekkel ezelőtt elmarasztalta a Microsoftot, mert az az ítélet szerint kiszorította a versenytársait a böngészők piacáról, és az Internet Explorerrel mintegy monopolizálta a világhálóra való kimenetelt. Az eljárás mostani stádiumában az Európai Bizottság kötelezően előírná a szoftveróriáscég számára, hogy már a Windows operációs rendszer telepítésekor a konkurens böngészők is kerüljenek automatikusan a merevlemezre, mégpedig azonnal futtatható formában.

A Microsoft ez ellen kezdetben termékszavatossági szempontokra hivatkozva védekezett, az utóbbi hetekben azonban nyíltan kijelentette, hogy ennek előírásával Brüsszel a Google-t hozná megfékezhetetlen, domináns pozícióba, mégpedig rövid időn belül.

Jelentések tudni vélik, hogy a versenypolitika kérdéseiben illetékes európai biztos, Neelie Kroes egy zárt tanácskozáson máris felvetette a Google elleni vizsgálat lehetőségét, bár hivatalos eljárás indításáról egyelőre nincs szó.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.