BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Versenykorlátozó az élelmiszerkódex?

A Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított az Élelmiszer Termékpálya Kódex aláírói - mezőgazdasági szakmai szövetségek, kamarák, terméktanácsok - ellen, mert a feltételezések alapján megsértették a versenykorlátozó megállapodások tilalmát.

A GVH információi szerint a kódex egyes pontjai eltérően kezelik a belföldi és a más uniós tagállamból származó termékeket. Így az korlátozhatja más tagállam vállalkozásainak értékesítési lehetőségeit Magyarországon.

A megállapodás a tagállamok közti kereskedelmet is érintheti, mivel Magyarország egész területére kiterjed, és jellegéből adódóan olyan hatást fejthet ki, amely megerősíti a piacok nemzeti alapon történő feldarabolását.

A Kódex szerződési feltételekre, termékpálya szabályokra, illetve a kiemelt jelentőségű hazai termékekre vonatkozó külön szabályozást tartalmazó egyes pontjai eltérően kezelik a belföldi, illetve más tagállamból származó termékeket.

Ezáltal alkalmas lehet arra, hogy megkülönböztesse a hazai, valamint kiemelt jelentőségű hazai termékek előállításával és értékesítésével foglalkozó vállalkozásokat a más tagállamból származó termékek előállítását, behozatalát és forgalmazását végző vállalkozásoktól, korlátozva ezáltal az utóbbiak értékesítési lehetőségeit Magyarországon belül. A megállapodás a tagállamok közti kereskedelmet is érintheti.

A GVH az eljárásban együttműködik az Európai Bizottsággal és az Európai Unió tagállamainak versenyhatóságaival.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.