BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Ericsson volt vezére irányítja a BP-t

A BP olajóriás az Ericsson svéd távközlési konszern vezérigazgatóját nevezte ki elnökének Peter Sutherland helyére.

Carl-Henric Svanberg szeptemberben lesz tagja az olajóriás igazgatótanácsának és 2010 január 1-jén veszi át az elnöki tisztséget – jelenti a BBC.

Svanberg hétéves főnöksége alatt az Ericsson "az ipar legnyereségesebb vállalatává vált és piaci pozíciója rendkívüli mértékben megerősödött - olvasható az Ericsson közleményében.

Kihívásokkal teli időszakban csatlakozik a BP-hez, hiszen a részvényesek csaknem 40 százaléka elvetette a vállalat javadalmazási jelentését az idei éves közgyűlésen. Elemzők szerint Svanbergnek növelnie kell a vállalat jelenlétét az olyan feltörekvő piacokon, mint Kína és India.

A most távozó elnököt (95 százalékos támogatottsága ellenére) a PIRC tanácsadócég iránymutatása alapján cserélték le, mivel Peter Sutherland a Royal Bank of Scotlandnél is igazgatói posztot tölt be. Az elnök már a múlt évben átadta volna székét, a folyamat azonban megállt, mivel az akkor preferált pályázó, a Rio Tinto akkori elnöke abbahagyta a közeledést. Paul Skinner vélhetően a Rio Tinto és a Chinalco közötti üzlet miatti befektetői bizonytalanság lépett vissza a BP vezetésétől, bár végül a két bányaóriás között nem jött létre az üzlet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.