BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Bős-Nagymaroshoz mérhető, téves úton" - Az Ab előtt az atomharc

Az Alkotmánybírósághoz, és Fülöp Sándor ombudsmanhoz fordul az Energia Klub a paksi bővítésről szóló márciusi parlamenti határozat ügyében.

Az egyesület azért szánta el magát a lépésre, mert abban bízik, hogy így megakadályozható egy olyan folyamat, amely Magyarország gazdaságát akár hosszú évtizedekre is káros irányba terelheti olvasható az Energiaklub közleményében. A civilszervezet szerint az európai és világszintű energiapolitikákkal szemben ugyanis, hazánk egy mind jogilag, mind gazdaságilag erősen megkérdőjelezhető, hatásában Bős-Nagymaroshoz mérhető, téves úton indult el.

A beadványokban kifejtett probléma lényege az, hogy az "Atomtörvény" szerint már meglevő atomerőmű bővítésének „előkészítéséhez” nem szükséges az országgyűlés engedélye. Ilyen engedély már magához a bővítéshez kell. Azaz az Országgyűlés március 31-i határozatával gyakorlatilag megalapozott előkészítés nélkül járult hozzá Paks bővítéséhez.

Az Energiaklub leszögezi: márciusban az Országgyűlés úgy hozott a bővítés mellett döntő határozatot, hogy mindössze másfél oldalas előkészítő dokumentum állt a rendelkezésére, és ez a fajta előkészítés is a nyilvánosság teljes kizárásával készült. Az Energia Klub a fentiek tükrében azért fordult az Alkotmánybírósághoz, illetve a jövő nemzedék érdekeit képviselő ombudsmanhoz, hogy semmisítse meg a súlyosan jogsértő határozatot, illetve kezdeményezze az Atomtörvény módosítását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.