BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tej a termelőtől - Profitéhes üzletláncok helyett automaták

A közvetlen fogyasztói tejértékesítések növelésével igyekeznek az eddigieknél több jövedelemhez jutni a tejtermelő vállalkozások a következő években – közölte Istvánfalvi Miklós, a piaci szereplőket tömörítő Tej Terméktanács (TT) elnökhelyettese egy tegnapi háttérbeszélgetésen.

Az állattartók a direkt eladásokkal a feldolgozóipari cégeket és az üzletláncokat iktatnák ki, mivel ma a termékpályán elérhető haszon náluk (leginkább a kereskedelemben) csapódik le.

A tejfelvásárlási árak ez év áprilisára 38 százalékkal estek az elmúlt év januárjához képest, miközben a fogyasztói árak csak 5 százalékkal csökkentek – érzékeltette a helyzetet a TT elnökhelyettese.

A terméktanács felmérései szerint ma a közvetlen értékesítések az 1,5 milliárd literes éves termelői tejeladások 7 százalékát teszik ki. Az arányt néhány éven belül 15 százalékra lehetne bővíteni, ez éves szinten 200 millió liternek felelne meg.

E megoldás – tette hozzá Istvánfalvi Miklós – a tejágazati piaci problémákat nem oldaná meg, de javítana a jövedelmezőségi helyzeten.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.