BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csalók pénzért árulják az ingyen vizet, napi 4-6 liter folyadékot kell fogyasztani

Rendőrség segít a vízosztásban a csalók miatt. A hőség növeli az ózonszennyezettséget. Erős az UVB sugárzás. Fontos a folyadékpótlás.

A Főpolgármesteri Hivatalba lakossági bejelentések érkeztek, hogy ismeretlenek a fővárosi önkormányzat és a vízművek nevében pénzért árulnak vizet illetve hűsítésre szolgáló vízzel teli zacskókat. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes felháborítónak tartja a csalást, és a fővárosi rendőrség segítségét kérte, hiszen a lakosság hőség okozta kellemetlenségeinek enyhítésére ellenszolgáltatás nélküli intézkedéseket tett a főváros.

Ma és holnap a hőségriasztás miatt Budapest öt fontos forgalmi csomópontján naponta 20 ezer félliteres flakonos vizet osztanak szét az autósoknak és a járókelőknek térítésmentesen a Moszkva téren, a Móricz Zsigmond körtéren, az Őrs vezér tér–zuglói oldalán, a Szent lélek téren, a Váci út - Róbert K. krt. sarkán. A BKV Zrt. négy helyszínen oszt zacskós vizet utasainak ezen a héten ma és holnap fél kettőtől a Moszkva téren, az Oktogonnál, a Blaha Lujza téren és a Boráros téren.

Az országos tisztifőorvos azért rendelt el ismét hőségriasztást, mert meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius fokot, sok helyen a napi hőmérséklet elérheti a 40 fokot is. Falus Ferenc felkérte a közhivatalokat és az összes intézményt, nyissák meg légkondicionált helyiségeiket a lakosság számára. Felhívta a figyelmet a nagyon erős UVB sugárzás is, ami miatt délelőtt 11 és délután 3 óra között lehetőleg senki se napozzon. Már 10 perc alatt maradandó károsodást szenved a bőr, ami szélsőséges esetben bőrrákot okozhat. Azt is kérte a főorvos, hogy ne hagyják percekre sem autóban a gyermekeket, de senkit sem.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Levegőhigiénés osztálya a meteorológiai előrejelzése alapján arra számít, hogy a fővárosban a következő 24 órában elsősorban a tartósan napos, alacsony forgalmú területeken emelkedik az ózon szennyezettség. Ezért javasolja, hogy a légzési problémákban szenvedők 12 és 19 óra között lehetőleg keveset tartózkodjanak a szabad levegőn és kerüljék a megerőltető testmozgást. Az intézet szakemberei a nagy melegre való tekintettel a folyadékpótlás fontosságára figyelmeztetnek. A kánikula miatt napi 4-6 liter folyadék fogyasztását és az izzadással elvesztett só pótlását ajánlják.

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója arra számít, hogy az átlagosnál 30 százalékkal több riasztást kapnak a mentősök rosszullétek miatt. A krónikus betegek, az idős emberek lehetőleg tartózkodjanak otthon. A meteorológusok hét végére tíz fokos enyhülést várnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.