BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két millió eurós bírság Görögországnak

Az Európai Bíróság 2 millió euró összegű bírsággal sújtotta Görögországot, amiért elmulasztotta visszaszerezni az Olympic Airways légi társaságnak nyújtott állami segélyt.

Az ügy 2002-ig nyúlik vissza, amikor a görög légi társaság 41 millió eurós összegű állami segélyben részesült sikertelen struktúraváltás részeként. 2005-ben az Európai Bizottság kimondta: a görög kormány törvénytelenül nyújtott segítséget a cégnek, ezért a kiosztott összeget vissza kell fizetnie. A görög állam ezt mostanáig nem tette meg - számol be a BBC.

Az Európai Bizottság a múlt évben jóváhagyta az Olympic Airways privatizálását, azzal a feltétellel, hogy az állami pénzek visszafizetése megtörténik. A görög állam az Európai Bíróság előtt igyekezett bizonyítani, hogy ez részben megtörtént, a testület azonban a felvonultatott bizonyítékokat nem találta kielégítőnek.

Athénnek egy hónapja van arra, hogy kifizesse a 2 millió eurós bírságot, különben naponta további 16 000 euróval növekedhet az összeg sújthatják, ameddig az állam nem tesz eleget az Európai Bíróság ítéletének. A pénz az Európai Unió költségvetésébe folyik majd be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.