BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kezd feléledni a PC-piac

A Dell második negyedéves adatai megerősítik: bár a számítástechnikai ágazatot továbbra is gyengíti a válság, a szektor lassan kezd magára találni.

A világ második legnagyobb PC-gyártója, a Dell május és július között 22 százalékkal kevesebb számítógépet adott el, nettó profitja 23 százalékkal csökkent. Az eredmények ugyanakkor kellemes meglepetést jelentettek a Wall Streeten, a cég részvényeinek árfolyama ezért több mint hat százalékot emelkedett – jelenti az AP.

A cég 17 százalékkal több PC-t szállított, mint a múlt évben, a kategória forgalmaz ugyanakkor 9 százalékkal csökkent a nyomott árak miatt.

A Dell eredményeinek üzenete egyezett az Intelével és a világelső HP-éval: az iparág továbbra is nehézségekkel küzd, de a fogyasztók lassan visszatérnek az üzletekbe – igaz, főleg az akciók és az olcsóbb netbookok kedvéért.

A gyártó szerint az üzleti ügyfelek ugyanakkor csak jövőre nyitják meg újra pénztárcáikat. A Dell előrejelzése tehát egyezik az elemzők véleményével, miszerint 2010-ben újra növekednek majd az üzleti PC-vásárlások. A várakozás mögött több tényező áll: egyrészt új költségvetéssel indítanak a vállalatok, másrészt megjelenik az új Windows operációs rendszer. A Dellnek mindenesetre nagyobb szüksége van a változásra, mint a Hewlett-Packardnak, mivel forgalma 80 százalékát a céges ügyfelek teszik ki.

Michael Dell az év hátralévő részében a most közzétettnél jobb eredményre számít a kereslet növekedésének köszönhetően. A cég alapító-vezérigazgatója ugyanakkor figyelmeztetett: az agresszív árazási politika és a komponensek, például az LCD-k árainak emelkedése ellensúlyozhatja a pozitív folyamatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.