BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Török vizeken a Déli Áramlat?

Tervek szerint ma szerződnek arról, hogy a Déli Áramlat vezeték török felségvizeken át ér el Európába. Feltehetően közzéteszik a beruházás elkészültének dátumát is.

Ma várhatóan hozzájárul Törökország, hogy az orosz gáz európai szállítására építendő Déli Áramlat gázvezeték Fekete-tenger alatti szakasza török felségvizeken keresztül érje el a bulgáriai partokat. Az erről szóló megállapodást a tervek szerint ma írja alá Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök és Recep Erdogan török miniszterelnök, hangzott el egy moszkvai tájékoztatón az AP szerint.

Ismert, hogy Törökország érdekelt az uniós támogatású Nabucco gázvezeték projektben is, amely viszont az ország szárazföldi területén kerestzül juttatná el a gázt a kaszpi térségből Európába. A Déli Áramlat vagy ukrán, vagy török vizeken át érhetné el Európát, de a beruházás támogatói szerint kétséges, hogy Ukrajna hozzájárulna-e vizei használatához egy olyan projekt számára, amely épp Ukrajna elkerülését célozza.


A mai, Putyin-Erdogan találkozó után a Déli Áramlat várható üzembe helyezésének dátumát is nyilvánosságra hozhatják. Szó lesz a Fekete-tenger alatti szakaszra vonatkozó környezetvédelmi hatástanulmányról, de az továbbra is nyitott, hogy Törökország részt vesz-e majd a vezeték építésében, illetve az általa szállított gáz forgalmazásában.

Putyin és Erdogan 15 további megállapodást is alá fog írni, közülük egy az olajipart érinti. Oroszország várhatóan csatlakozik a Szamszun-Dzsejhan projekthez, amely a fekete-tengeri Szamszun város kikötőjéből szállítja az olajat a földközi-tengeri Dzsejhan kereskedelmi központba, amely Törökországhoz tartozik. A vezeték révén enyhülne az a szállítási zsúfoltság, amely ma jellemzi a Boszporuszi-szorost. Alternatív útvonal nyílik az orosz olaj számára is olyankor, amikor az új bolgár kormány azzal fenyegetőzik, hogy kiszáll a hasonló, Burgasz-Alexandroupolisz projektből.

Felfutóban a Gazprom exportja

Júliusban ötödével, napi 487,5 millió köbméterre nőtt az orosz Gazprom átlagos kivitele. Az ok, hogy a harmadik negyedévben estek az árai, sok vevője pedig igyekezett kivárni beszerzéseivel. Igaz, ennek korlátot szabott a hosszú távú szerződések take or pay formája, vagyis az, hogy bizonyos mennyiséget az importőrnek mindenképpen át kell vennie, különben büntetést fizet. Ám épp az importőrök taktikázása miatt az első félévben 32 százalékkal, 60,4 milliárd köbméterre esett a Gazprom exportja. Első féléves átlagos, ezer köbméterenkénti eladási ára 336 dollár volt, a júliusi német határon számolt átlagár viszont már csak 250 dollár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.