BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Törvény a tüsszögés ellen - Drámai a parlagfűpollen terjedés

A jövő hét vége felé tetőzhet, de októberig is eltarthat a drámai méreteket öltött parlagfű szezon. Az európai kontinens lakossága súlyosan veszélyeztetett. Az egészséget veszélyeztető allergia kezelése milliárdokat emészt föl.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa azonnali intézkedést sürget. Törvényt sürget a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a legveszélyesebb pollenallergiát okozó parlagfű kiirtására. Ugyanis miközben évek óta különféle bizottságok fakardoznak az éltetet megkeserítő allergénnel szemben, a hatóságok pedig milliós bírságokat helyeznek kilátásba a szennyezett földterületek tulajdonosainak, a növény csak virágzik, szórja a pollenjein. S közben mára 2,5 millió honfitársunk szenved a különféle füvek és fák pollenjeitől, milliárdokat fizetnek a betegek, és a biztosító is a tüneteket enyhítő orvosságokra.

Fülöp Sándor országgyűlési biztos úgy tűnik, megelégelte a "tehetetlenséget". Állásfoglalásában emlékeztet arra: az Alkotmánybíróság szerint az állam nem élvez szabadságot abban, hogy a környezet állapotát romlani engedje. Hogy lesz-e eredménye a kemény hangnak, nem tudni.

Egy tíz európai ország népességét vizsgáló nemzetközi allergológiai felmérés is igazolja: nagy a baj. A kontinens lakosságának 30 százaléka szenved valamilyen allergiás megbetegedésben, jövőre minden második ember lesz érintett. A klímaváltozástól a kutatók a parlagfű rohamos térhódítását várják a régióban, ezért egy páneurpai megfigyelőrendszer létrehozását sürgetik.

Egyébként évek óta próbálkoznak a hatóságok a parlagfűvel szennyezett területek tisztításával. A növényvédelmi előírások szerint a füvet a virágbimbózás előtt kell levágni, annak optimális ideje június vége. Az a tulajdonos, aki nem tartja tisztán a földterületét, húszezertől 5 millió forintig terjedő bírsággal sújtható. Ezen felül ki kell fizetnie a hatóságok által elrendelt kaszálás költségét is. A bírságok összegét kormányrendelet szabályozza. A parlagfű kiirtása nehéz feladat: egyetlen érett növény akár nyolc milliárd pollenszemet is képes termelni, így egyre több területet fertőz. Pedig már a légköbméterenkénti néhány szem is allergiás tüneteket válthat ki az arra érzékenyeknél. Hazánkban a parlagfű pollentartalma egy-két hete kezdett emelkedni, s a tapasztalatok szerint augusztus 20-a táján okozza a legtöbb kellemetlenséget. A virágzása elhúzódó, július közepétől októberig tart.

Az allergia a szervezet immunrendszerének túlzott válasza a környezeti hatásokkal szemben. A tünetek enyhék, közepesek és súlyosak. Enyhe tünetnek tekinthető a bőrvörösödés, szemviszketés, tüsszögés, orrfolyás, köhögés. Középsúlyos tünet a viszketés, a nehézlégzés. Súlyos tünetnek tekinthető, ha a szervezet egésze reagál az allergénre, és például ödémák alakulnak ki, hasi görcsök, hasmenés, hányás, hasi fájdalom, zavartság, nyugtalanság jelentkezik. Minden esetben föl kell keresni a háziorvost, aki beutalót ad az allergológiai szakrendelésre. Ugyanis szakorvosnak kell eldönteni: ki, mire allergiás, s milyen kezelésre, gyógyszerek alkalmazására van szüksége. Akinél már diagnosztizálták a betegséget és beállították a gyógyszeres kezelést, annak a pollenszezon előtt ajánlatos elkezdeni a terápiát. S ami nagyon fontos: ha egy esős időszak miatt pár napig "pollencsend" lenne, akkor sem szabad azt abbahagyni. Az új betegeknél ilyenkor nem végezhető el az allergia teszt, tartva a súlyos ellenreakciótól, ám a vérből ilyenkor is kimutatható az allergia érzékenység. A tünetek mérséklésében jelentős szerepe van a keresztallergia elkerülésének, például a megfelelő étkezésnek.

A Budai Allergológiai Központ szakemberei szerint a parlagfűre allergiások ne fogyasszanak görög- és sárgadinnyét, paradicsomot, uborkát, cukkínit, banánt, tököt, babot, borsót, lencsét, mákot, spenótot, napraforgó magot és kamillát. Ügyeljenek a gyümölcsökből készült kozmetikumokra is. Azt is tanácsolják, hogy a betegek kerüljék az alkoholos italokat, az érett sajtokat, a citrusféléket, a csokoládét, a kolbászt, szalámit, a füstölt húst, sonkát.

A diéta mellett lehetőleg keveset tartózkodnak a szabad levegőn, kerüljék a réteket, ne autózzanak nyitott ablakok mellett. Segíthet az is, ha gyakran mosnak hajat, és mossák ki a párnahuzatot. Ugyanis a pollenszemcsék ezrei tapadhatnak meg rajtuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.