BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Opel-vihar hullámai: A Fiat nem vásárol többet a Magnától

A Fiat vezérigazgatója ma közölte: nem újítja meg szerződését az Opel új tulajdonosával, az alkatrészeket gyártó Magnával.

Sergio Marchionne bejelentése szerint többé nem a Magna, az Opel új tulajdonosa fogja összeszerelni az európai piacokra készülő Chrysler 300C szedánokat és a Jeep Grand Cherokee-kat – jelenti a The Wall Street Journal.

Eddig ugyanis Grazban, Magna-Steyr vegyesvállalata végezte ezt a munkát, ahol korábban az előző generációs Fiat Panda 4x4 autók is készültek, és ahol a Mercedes G osztályú terepjáró összeszerelése folyik.

A Chryslerek gyártását a korábbi Carrozzeria Bertone üzembe helyezik át, ahol a Fiat a következő három évben 150 millió eurós beruházást hajt végre az átállás céljából. A Fiat a múlt évben vásárolta meg az olaszországi gyárat, amelynek jelenlegi kapacitása évi 70 ezer autó. A Magna nem kommentálta a bejelentést.

A Fiat júniusban kapott engedélyt arra, hogy 2 milliárd dollárért megvásárolja a Chrysler 20 százalékát. Az olasz vállalat korábban a Magnával versengve pályázott az Opel megvásárlására, de később visszavonta ajánlatát, állítólag azért, mert a német kormány megtagadta, hogy betekintést nyerhessenek az Opel könyvelésébe.

A Magna győzelme sajtóhírek szerint aggodalmat keltett egyes autógyártókban, hiszen a kanadai cég számos márka részére gyárt alkatrészeket. A Ford például kijelentette ugyan, hogy az Opel-üzlet nem zavarja meg együttműködését a Magnával, de hozzátette, hogy "élénk figyelemmel" követi a helyzetet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.