BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az élmezőnyt kóstolgatjuk

Az utóbbi években rendezett megakiállítások révén a Szépművészeti Múzeum előkelő helyre került a leglátogatottabb múzeumok világranglistáján

Az utóbbi években rendezett megakiállítások révén a Szépművészeti Múzeum előkelő helyre került a leglátogatottabb múzeumok világranglistáján. A csúcsot eddig a 2007-es év jelentette, amikor a Van Gogh-kiállítás az egy napra jutó látogatói létszám (4700 fő) alapján a 15. helyet vívta ki, és ezzel számos jelentős londoni, New York-i és tokiói tárlatot is maga mögé utasított.

A kiállítást négy hónap alatt 483 ezren látták; ebből három hónap esett 2007-re, és így az évben összesen 764 ezres látogatói rekordot ért el a Szépművészeti. Ezzel például a bécsi Albertinát (550 ezer látogató) is alaposan lekörözte a budapesti múzeum, és világszinten bekerült a top ötvenbe.

Egy-egy ilyen csúcsot leszámítva persze egészen más viszonyok jellemzik a múzeumi szcénát Magyarországon, mint Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban vagy a Távol-Keleten. Párizsban vagy Londonban például egyenként legalább féltucat múzeum ér el évről évre milliós nagyságrendű látogatószámot, és a nagyobb intézmények egy-egy remekmű megvásárlására elkölthetnek akkora összeget, amennyi nálunk a Szépművészeti teljes éves büdzséje.

Az évtizedek, sőt évszázadok óta épülő nagy gyűjtemények – a Louvre-tól a Tretyakov képtárig – pusztán a törzsanyagukkal több látogatót vonzanak, mint amennyire a magyar múzeumok legsikeresebb kiállításai képesek lehetnek. Igaz ez azokra a közepes méretű múzeumokra is, amelyeknek a neve (Picasso, Rodin, Van Gogh) önmagában „blockbusternek” számít.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.