BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriásokra vadászó törpe jelent meg a chip piacon

A Tilera a szektor két vezetőjével, az Intellel és az AMD-vel konkurálna, ezt mutatja, hogy az új, általános célcú chipek mellett száz magos processzor gyártását jelentette be.

A start-up még csak két éve indult, de Tile-GX chip sorozatával már az AMD és az Intel babérjaira törne. Az elsősorban nagy teljesítményt igénylő feladatokhoz, például web indexeléshez és videó kereséshez ajánlott chipekbe a riválisoknál jóval több, összesen száz magot ültetnek – tudósít a PC World.

A jelenleg forgalmazott x86 szabványú chipek hat vagy nyolc maggal készülnek. Az Intel hamarosan bemutatja nyolc magos Nehalem-EX chipjeit, az AMD pedig a tizenkét magos, Magny Cours fantázianevű chipet az Opteron sorozatban.

A Tilera chipjei a bejelentés szerint arányosan kevesebbet fogyasztanak majd, mint az x86 alapú eszközök, ugyanakkor egyesek szkeptikusak, mivel a cég nem bevezetett, tehát nem tudni, ki kockáztatja meg, hogy egy Tilera chippel szerelt számítógépet vegyen. A Forward Concepts elemzője szerint évekbe telhet, amíg a vállalat utoléri a piacvezetőt, még akkor is, ha azzal versenyképes termékeket gyárt. A Tilera közlése szerint tisztában van vele, hogy nem képes nagy változást létrehozni, ezért olyan, meghatározott piacokat céloz meg, ahol a párhuzamos adatfeldolgozás fontos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.