BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerikai autódömping? – Kína visszavág

A kínai állam ma látványosan vizsgálatot indított egyes amerikai autógyártók ellen, amelyek Peking vádjai szerint állami támogatás segítségével nyomott áron értékesítettek Kínában.

A kínai kormány igyekezett nagy nyilvánosságot teremteni az amerikai autóipari cégekkel kapcsolatos bejelentésének. Peking közölte: dömpingár alkalmazásának gyanúja miatt indít vizsgálatot a vállalatok ellen. Ezzel Kína válaszcsapást intézett az Egyesült Államokra, amely előző nap közölte: védővámot alkalmaz az ázsiai országból behozott acélcsövekre írja a Times Online.

Az Egyesült Államok és Kína között már jó ideje tart a kereskedelmi háború. A kínai kormány korábban az amerikai húsipari termékek behozatalának korlátozásával rukkolt elő. Washington már több termékkel kapcsolatban állapította meg, hogy a Kína által alkalmazott dömpingárak veszélyeztetik a hazai cégeket. A védővám alkalmazása eddig a gumiabroncsok kapcsán merült fel. Az Egyesült Államok, Mexikó és az EU ezen kívül közösen fordult a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) hogy az vizsgálja ki a Kína által egyes nyersanyagokra alkalmazott exportkorlátozás szabályosságát. Kína állítja, hogy az ország környezeti értékeit védelmezi azzal, hogy mesterségesen visszafogja például a mangán, a cink és a szilícium kivitelét.

Peking mostani válaszlépése erőteljesebb az eddigieknél, hiszen Kína talán még ebben az évben a világ első számú autópiacává lép elő, a General Motors és társai pedig nem engedhetik meg maguknak, hogy lemondjanak a legkomolyabb növekedési potenciállal rendelkező országról. A GM ez év szeptemberében 181 ezer autót értékesített Kínában, ez több mint kétszerese a tavaly azonos időszakban mért mennyiségnek. Kína azt állítja, az év eleje óta tizenhárom esetben kezdeményezett ellene dömpingellenes eljárást az Egyesült Államok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.