BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átlépte árnyékát a Ford

A Ford 1 milliárd dolláros profitot jelentett a harmadik negyedévben a költségek csökkentésének és a roncsautó programnak köszönhetően. A vállalat bizakodóan tekint a jövőbe.

A dearborni autógyártó ma 997 millió dolláros nettó profitot jelentett be és – mint közölte – a 2011-es évben is "szilárd nyereséget" vár a korábba prognosztizált nullszaldóhoz képest. A most közölt adatok azt mutatják, hogy a Ford teljesítményének javulása szilárdabb alapon áll. Az autógyár 2008-ban 14,6 milliárd dollárt veszített és 2005 óta nem zárt pozitívban egyetlen üzleti évet sem – tudósít az AP.

Bár az előző negyedévben a vállalat szintén feketében maradt, az eredmény könyveléstechnikai okokra vezethető vissza. Most azonban  már a kulcsfontosságú Észak-amerikai személyautó és haszongépjármű divízió 357 millió dolláros adózás előtti nyereségről számolt be.

A vállalatnak ugyanakkor komoly nehézségekkel kell szembenéznie. A múlt héten az alkalmazottak nagy többséggel utasították el a United Auto Workers szakszervezettel kötendő megállapodást, amely a rivális GM és Chrysler költségeivel egy szintre hozta volna a Ford alkalmazottakkal kapcsolatos kiadásait. A Ford dolgozóinak tiltakozását a sztrájkjog korlátozása és a kezdőbérek befagyasztása váltotta ki, ők ugyanis úgy látják, a cég megfelelő állapotban van, így nincs szükség további megszorításokra.

A második negyedében mért 800 millió dollárhoz képest a Ford jelenleg 26,9 milliárd dollárnyi adósságot görget maga előtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.