BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Derűlátó szerverparkok

Akár évi 25-30 százalékos növekedést is produkálhatnak a következő esztendőkben a vállalatok szervereinek helyet adó, illetve a kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtó magyarországi vállalkozások – állítják a Világgazdaság által megkérdezett szakértők. A boom közeledtét jelezheti, hogy a cégek száma folyamatosan gyarapszik. Igaz, a piac nagyobb szereplői között továbbra is jellemzően távközlési szolgáltatókat találunk, amelyek portfólióbővítésként vették fel profiljukba ezt az üzletágat. A napokban viszont megjelent a színen egy kockázatitőke-társaság is, amely kimondottan e célra hozott létre egy új szolgáltatót Dataneum Zrt. néven. A vállalat az egykori Athenaeum nyomda helyén mintegy másfél milliárd forintos beruházással alakította ki az ország egyik legnagyobb, menedzselt szolgáltatások nyújtására is alkalmas szerverparkját.

Ezek a társaságok abban bíznak, hogy a válság miatt előtérbe kerülő költséghatékonysági lépések egyre jobban érintik a cégek informatikai rendszereit is, ahol komoly megtakarítási lehetőségeket látnak. Az egyik ilyen lépés a vállalati IT-rendszerek kiszolgáló gépeinek külső szolgáltatói környezetbe helyezése és esetleges kinti üzemeltetése, szakzsargonnal a kolokáció vagy a hosting.

A piackutatások ugyanakkor – legalábbis rövid távon – még nem sugallnak ekkora optimizmust – összegzi a legutóbbi felméréseket az e témában itthon rendszeres elemzést végző BellResearch vezető kutatója, Virágh Miklós. Ami a kínálati oldalt illeti, arról viszont már valóban elmondható, hogy jelentős méretű, többszereplős a piac, ahol az öt-hat vezető szereplő  egyenként sok száz vagy akár néhány ezer négyzetméternyi területet alakított ki erre a célra, ahol hozzávetőlegesen 20-30 ezer szervert helyeztek már el a cégek – teszi hozzá.

A kereslet azonban ma még elmarad a kínálattól. Magyarországon mintegy 207 ezer olyan vállalkozás van, amely legalább egy PC-vel rendelkezik – derül ki a BellResearch adataiból. Ebből leválasztva a mikrocégeket, a tíz fő feletti vállalkozások száma 34 ezer, 72 százalékuknak van helyi szerveres hálózata. A saját menedzselésű, azaz saját telephelyen elhelyezett szerverek száma 71 ezer. A tíz főnél többet foglalkoztató vállalati körnek ma még kevesebb mint a 10 százaléka vesz igénybe szerverparki lehetőségeket. A cégen kívülre kihelyezett szerverek klasszikus példája a webszerver. Magyarországon azonban a honlappal rendelkező társaságok – ez a tíz fő feletti vállalkozások 64 százaléka – ma még főként csak tárhelyet vesznek igénybe. A honlappal rendelkező cégeknek csupán a 7-8 százaléka használ szolgáltatónál elhelyezett saját web-szervert, vagy bérel ehhez szervert.

Mindez arra is utal, hogy a szerverhosting és a kolokáció itthon ma még csak az élvonalbeli technológiát alkalmazó cégekre jellemző – mondja a kutató. Szerinte az ilyen módon üzemeltetett szerverek nagy része az infokommunikációs szolgáltatóké, kisebb részben a nagy pénzügyi társaságoké, illetve az eszközök egy része a kormányzati szektorhoz köthető.



Pozitív piaci hatóerők

Magyar Telekom

A Magyar Telekom az idén szerverhostingból egymilliárd forintos bevétellel számol, a szerverszám eléri a 2800-at, míg kolokációból 4,3 milliárdos forgalmat és 25 ezres szerverszámot remél – tudtuk meg Gulyás Zoltán termékmenedzsertől. A cég derűlátó: az egyre nagyobb sávszélességet igénylő üzleti alkalmazások, az IPTV, a mobilinternet, az online játékok, a közösségi szolgáltatások pozitív hatással vannak a piacra.

GTS-Datanet

A GTS-Datanet 2003-ban lépett be a szerverhostingpiacra. A cég 300 négyzetméteres budaörsi DataHome szerverközpontjában jelenleg 1500 szervert hosztol. A piac egyik mozgatórugója sze-rintük az informatikai biztonság lehet. Egy esetleges belső IT-probléma miatti adatvesztés miatti kár minimálisra csökkenthető ugyanis, ha a cég a központi adatbázisáról másolatot tárol egy külső üzemeltetésű szerveren.



A Magyar Telekom az idén szerverhostingból egymilliárd forintos bevétellel számol, a szerverszám eléri a 2800-at, míg kolokációból 4,3 milliárdos forgalmat és 25 ezres szerverszámot remél – tudtuk meg Gulyás Zoltán termékmenedzsertől. A cég derűlátó: az egyre nagyobb sávszélességet igénylő üzleti alkalmazások, az IPTV, a mobilinternet, az online játékok, a közösségi szolgáltatások pozitív hatással vannak a piacra.

GTS-Datanet

A GTS-Datanet 2003-ban lépett be a szerverhostingpiacra. A cég 300 négyzetméteres budaörsi DataHome szerverközpontjában jelenleg 1500 szervert hosztol. A piac egyik mozgatórugója sze-rintük az informatikai biztonság lehet. Egy esetleges belső IT-probléma miatti adatvesztés miatti kár minimálisra csökkenthető ugyanis, ha a cég a központi adatbázisáról másolatot tárol egy külső üzemeltetésű szerveren. Szerverkolokáció, -hosting A szerverkolokáció olyan szolgáltatás, amelynek keretében a szervereszközt külső szolgáltatóhoz helyezik ki, amely ez esetben kizárólag az eszköz működéséhez szükséges infrastrukturális feltételeket biztosítja: ilyen a fizikai védelem, az elektromos betáplálás, az adathálózati kapcsolat. Egyéb hozzáadott szolgáltatást nem nyújt. A szerver szoftveres és hardveres menedzselését az ügyfél végzi.

A kolokációs költségek az igényelt terület méretétől függnek. A szerverhosting keretében a szolgáltató a kolokáción felül a rendszer menedzseléséhez kapcsolódó szolgáltatást is nyújt, ilyen lehet a hardver- és szoftverállomány teljes körű menedzselése.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.