BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem könnyű a túlélés az építőiparban sem

Az idén szinte teljesen leálltak a magánépítések, és nincs is remény a gyors talpra állásra, csak az állami megrendelésekben lehet reménykedni.

Az építőipari termelés volumene szeptemberben 1,2 százalékkal csökkent a tavalyi azonos hónaphoz képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Ez némileg kedvezőbb az idei átlagos változásnál, az év első kilenc hónapjában a termelés 2,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az elmúlt hónapokban erőteljesen ingadozott a termelés, emlékezetes a júniusi 15 százalékot meghaladó emelkedés, majd az azt követő hirtelen visszaesés, amit az áfakulcs emelése váltott ki.

Úgy néz ki, hogy éves átlagban stagnálás vagy enyhe zsugorodás lehet a szektorban, ez azonban azt jelenti, hogy a 2005-ös kibocsátási szinttől jó 20 százalékkal marad el a szektor teljesítménye.

Szezonálisan kiigazítva a termelés szeptemberben 3,7 százalékkal magasabb volt, mint augusztusban, az előző két hónapban negatív volt a rövid bázisú mutató. A két építményfőcsoport termelése továbbra is ellentétesen alakul: az épületeken végzett munkák volumene 15,7 százalékkal esett vissza; az egyéb építményeken végzetteké ezzel szemben – az előző hónapokhoz hasonlóan – emelkedett, 17 százalékkal magasabb volt, mint 2008 szeptemberében.

Az egyéb építmények termelésének növekedését továbbra is út-, vasút- és metróépítési munkákkal magyarázza a hivatal. A főleg uniós forrásból finanszírozott infrastruktúra-bővítés intenzitása kitarthat a következő évekre is, hiszen szakértők egyre növekvő közösségi forrásbevonással számolnak. A kiadott építési engedélyek száma az idén eddig bő negyedével szűkült, ez viszont a magánépítések zuhanását vetíti előre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.