BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódott a visszaesés a szállóknál

Az év első 10 hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek, illetve vendégéjszakák száma egyaránt 8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának értékeitől, a szálláshelyek árbevétele folyó áron azonban 10 százalékkal mérséklődött – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legújabb gyorstájékoztatójából.

Októberben is – akár az első kilenc hónap mindegyikében – alacsonyabb vendégforgalmat regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek, mint a tavalyi év azonos időszakában. A szálláshely-szolgáltatási piacot 2008 vége óta visszaesés jellemzi, a trendforduló ez év októberében sem következett be.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 193 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a január–októberi időszakban, ezen belül a szállásdíjbevétel 112 milliárd forint volt. Az öszszes bevétel folyó áron 10 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2154 volt 2009. október 31-én, ezen belül a 798 szálloda 48 ezer szobával, a 940 panzió 11 ezer szobával működött. A jelentésből az is kiderül, hogy a kettő-, négy- és ötcsillagos, a wellness- és apartmanszállodák, továbbá az ifjúsági szállók és üdülőházak kapacitása gyarapodott, a többi szálláshelyé ezzel szemben csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.