BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

GVH-górcső alatt a L'Oréal

Ismét a Gazdasági Versenyhivatal látókörébe került a L'Oréal Magyarország Kft.

A versenyhatóság azért indított eljárást a cég ellen, mert január és május közötti időszakban a Biotherm Aquasource Biosensitive hidratáló arcápoló, a Vichy Cellu Metric narancsbőr elleni termék, a Vichy Liftactiv CxP készítmény és a Revitalift népszerűsítésére szolgáló kommunikációs anyagaiban több, valószínűsíthetően szakmailag nem kellően megalapozott állítást alkalmazott.

A vállalkozás a GVH szerint  valószínűsíthetően megsértette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról törvényt és a fogyasztóvédelmi szabályokat.

Hogy valóban így történt-e - ez most a vizsgálat tárgya. A céget ebben az évben egyszer már elmarasztalta a versenyhivatal: a tavasszal 150 millió forint bírságot szabott ki rá, mert egyes termékeiről, azok hatásáról megtévesztésre alkalmas állításokat tett közzé.

Több reklámban kategorikus, minden fogyasztónak feltétel nélkül szóló ígéreteket fogalmazott meg a szóban forgó termékekről, illetve azok hatásáról. Ezzel azt az üzenetet közvetítette, hogy az ígért eredmény bármely fogyasztó esetében biztonsággal elvárható, a vizsgálati személyeknek azonban csak egy része számolt be kedvező változásról.

A GVH döntésekor súlyosító körülményként értékelte, hogy a cég a piac jelentős szereplője, több termékét hirdette megtévesztő módon, a jogsértés pedig igen intenzív reklámtevékenység révén valósult meg. Enyhítő körülménynek bizonyult ugyanakkor, hogy a L''Oréal egyes jogsértőnek minősülő kijelentéseit még az eljárás lezárulta előtt önként módosította.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.